18 juni 2013

Ice tea - iste - kold te - forfriskende, kølig og nem drik til en solrig og varm sommerdag


 
Jeg har tidligere givet to rigtig gode bud på forfriskende, sund og naturlig iste. De er begge fantastiske og indeholder ingen former for sødning, alene te og frisk juice, som er en virkelig skøn og frisk kombination. Se begge her i den friskpressede og hjemmelavede udgave og i hindbærversionen med friskpresset købejuice.
 
Jeg er nu kommet på denne ekstra version, der ligeledes er super nem at lave. Måske endnu lettere, bare med et nogle dråber af stevia. Et eksperiment med et nyt sødemiddel jeg har købt og afprøver for tiden, for at se om min krop mener det er naturligt nok - hvilket tiden må vise - og så er det meget lettere at dosere … Og altså igen igen, en iste helt uden hvidt sukker, tilsætning, smagsforstærkere, farvestoffer og anden kemi. Velbekomme og rigtig god fornøjelse J
 
Forfriskende iste
- syrlig hyben og hindbær

Ingredienser
½ liter hybente eller anden naturlig frugtte
10-15 dråber stevia
Isterninger
 
Opskrift
1) Lav en stor portion kraftig frugtte og sæt på køl
2) Hæld ½ liter på en flaske eller karaffel
3) Tilsæt 10-15 dråber stevia og ryst  
4) Server med isterninger og nyd straks
 
Jeg har brugt teen, som du kan se på dette billede - den lyserøde pakke, en hybente med jordbær og hindbær. Jeg købte lige et par ekstra pakker af den, eller måske nærmere fem, seks stykker hos MARKS & SPENCER i London, da den er blevet min total yndling…
 
Stevia er en fantastisk plante, hvis blade har en sødningsevne på mellem 200-300 gange almindeligt hvidt sukker. Herudover indeholder pulveret fra planten 0 kalorier og har et glykæmisk indeks også på 0. Dette betyder det ikke forhøjer dit blodsukker overhovedet og man tager ikke et gram på af at spise det. Og det skulle have en hel del andre sundhedsegenskaber, hvilket der er skrevet mange bøger om. Så det er bare at gå i gang. En rigtig god tysk bog, som også er oversat til dansk, er ”Stevia - Syndigt sød men kernesund” skrevet af Barbara Simonsohn. Interessant læsning siger jeg bare, og der er en del af den slags derude, hvis du søger …
 
Udfordringen med stevia er, at det er utrolig svært at dosere og desuden nemt får en bismag, der er ret bitter og smager lidt hen ad lakrids. Derfor har jeg købt dette produkt - se billedet, som alene skulle være destilleret vand med et udtræk fra steviaplanten. Så snart noget bliver forarbejdet, så kan det dog være min krop ikke bryder sig om det, selvom det skulle komme fra en naturligt ingrediens. Så jeg ved endnu ikke om min krop i længden vil være okay med lige dette produkt, eller om der er lidt for langt mellem planten og disse helt klare dråber… Det må tiden vise, og indtil nu kan jeg sige, at kroppen siger okay til denne form for sødning i de små mængder, jeg har eksperimenteret med indtil videre ...

Og ellers må jeg tilbage til kun at lave iste med friskpresset juice, hvilket heller ikke er noget dårligt alternativ !
 
Kølig forfriskning
til en solrig sommerdag J
 
Sippedisip,
LevSundtNU




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com
 

11 juni 2013

Tomatpuré & solskoldning - og andre godter fra naturens eget skattekammer


Jeg synes at kunne mærke en forskel på hvordan min hud tager mod solen ved at spise en del tomatpuré og en del gulerødder. Derfor har jeg lavet lidt research på nettet, og fundet frem til at dette nok ikke er ren indbildning…
 
Det er ret interessant at læse om madvarer, der kan være med til at forebygge og afhjælpe solens negative effekter. Hvis du lyster, så prøv selv at lave en søgning på natural sunburn protection, natural sunburn prevention eller sun protection foods. Der findes rigtig mange artikler omkring det, og der foreligger også en del forskningsresultater på området. Det kan dog være lidt svært helt at finde hoved og hale i forskningen, og nogle resultater kritiseres for at studierne ikke har været double-blinded, men det kunne tyde på at der findes en del af naturens egne beskyttere, der kan assistere os i disse solrige måneder. Her har jeg samlet nogle stykker af dem …
 
Naturens beskyttere
- mod solens stråler

Naturlige ingredienser
Tomatpuré
- højt indhold af lycopen
Gulerødder
- højt indhold af carotenoider
Grøn te
- højt indhold af antioxidanter, ECGC
 
PLUS:
granatæbler, olivenolie, soltørrede tomater, tomatjuice, laks, valnødder, kokosolie, hørfrø, broccoli, mørkegrønne blad-grøntsager som spinat, citrusfrugter, røde peberfrugter og nogle steder nævnes også chokolade eller kakao med højt indhold af antioxidanter …
 
De 3 øverste er dem jeg har fundet rigtig mange steder, stort set alle de steder jeg har læst om solbeskyttelse og prævention mod skoldning. Resten er nævnt flere steder, og jeg har desuden undladt nogle enkelte, som jeg kun så nævnt få steder …
 
Det skal siges, at disse naturlige løsninger ikke er hele løsningen, da deres virkningsgrader på solens stråler efter sigende afhænger af hvor stort dit indtag er og hvor lang en periode, du har indtaget disse ingredienser. Altså er virkningen IKKE øjeblikkelig, men effekten kommer over tid ved et øget og hyppigt indtag. Et enkelt studie fra England viste, at ved indtag af 5 spiseskefulde tomatpuré og 10 gram olivenolie hver dag i 12 uger bidrog til en øget solbeskyttelse på 33%. Dette betyder desuden, at man ikke opnår 100% beskyttelse ved at spise de rigtige madvarer, eller det er i hvert fald endnu ikke bevist, eller også er jeg ikke lige faldet over det studie endnu. Den højeste påvirkning, jeg har kunnet læse mig frem til, var lig 48% mindre modtagelighed for solens stråler, altså mindre rødmen - ved indtag af lycopen-rige madvarer. Så solcreme vil vist altid være tilrådeligt ved ophold i solen - pas nu godt på dig selv !!!
 
Jeg er ret så overbevist om, at der til mange ”problemer” findes en løsning skabt af naturen selv. Måske er løsningen for os ”hvide” mennesker dog lige i denne sammenhæng nærmere bare at blive lidt mere i skyggen - vi var sq nok født ”sorte”, hvis det var meningen vi ikke skulle blive brændt af solen... Fnis J
 
Jeg ser dog stor fordel i at spise mere naturligt, da disse studier i helt naturlige madvarer viser disse forholdsvist markante effekter i vores hud. Det må da være stærke og overbevisende bekræftelser på, at det at spise flere grøntsager og mere frisk frugt virkelig kan gøre godt for kroppen.

Så god fornøjelse med at spise sundere og mere naturligt - det beskytter således også mod solens stråler foruden utallige andre gavnlige sundheds-effekter ...
 
Beskyttelse fra naturen selv!
 
Jubiiiii,
LevSundtNU




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

29 maj 2013

Sundere sirup til dine sunde PANDEKAGER - & lidt snak om mere naturlige alternativer til sødning

 
Jeg ELSKER pandekager, hvis du ikke skulle have opdaget det J Især disse to varianter, der begge er glutenfri, mælkefri og sukkerfri: mine skønne små pandekager og mine mættende pandekager med ekstra protein og fibre. Me like !
 
Spiser dem ofte til morgenmad sammen med en grøn smoothie, som mellemmåltid og som nem hygge-dessert. Både med frisk frugt i skiver, med syltetøj uden sukker, med nøddesmør og med diverse sundere alternativer til sødning i stedet for hvidt sukker. Og så smager de nu godt med lidt lækker sirup på toppen - bare engang imellem … Jeg købte derfor et par Sweet Freedom for at teste dem af. Et noget mere naturligt alternativ til hvidt sukker og så med lavere GI end både honning, sukker og ahornsirup. Læs mere herunder…
 
Sweet Freedom
Sweet Freedom i to varianter
Light og Dark
Lavet alene på:
Æbler, vindruer og carob
 
Jeg bruger meget min krop som barometer til at mærke om produkter er naturlige (nok), i hvilken grad de påvirker mit blodsukker og om jeg føler jeg tager på i vægt af at spise dem - enten omsat til fedt eller i form af væske, da en unaturlig komposition ofte stresser kroppen og fører til overvægt. Uanset hvad, er disse signaler vigtige at lytte til. Naturlige produkter er vejen til større sundhed og velvære i kroppen, hvis du spørger mig.
 
Umiddelbart virker Sweet Freedom på mig som et meget bedre alternativ til sødning end hvidt sukker. Det påvirker slet ikke mit blodsukker i samme grad. Det gør dog i nogen grad - er jo stadig en form for sukkerstof - men i små mængder går det helt okay. Herudover søder Sweet Freedom 25% mere end sukker, og du skal derfor bruge mindre, eller sagt på en anden måde, har det 25% færre kalorier end sukker. Det gør jo ikke så meget … Så indtil videre siger min krop okay, efter omkring en måneds anvendelse, og virker på mig bedre end sukrin, som min krop altså ikke er helt tilfreds med. Jeg tror i længden, at det er for bearbejdet, da jeg begynder at mærke lidt kløe, når jeg anvender det, øv….
 
Sweet Freedom har et ret lavt glukæmisk indeks på 35. Dette sidestiller det med palmesukker eller kokossukker, to betegnelser for det samme produkt. Og dermed en halvering af blodsukker-påvirkningen i forhold til hvidt sukker, som skulle ligge et sted mellem 65-70. Jeg synes faktisk bedre om den mere karamelagtige smag af palmesukker, da Sweet Freedom er lidt kølig i smagen som agavesirup, men rart med denne flydende sirup lige til pandekagerne.
 
Jeg har købt min Sweet Freedom på healthysupplies.co.uk., hvis du handler i udlandet. Men kan også købes via det danske site lowcarbstore.dk.
 
Hvis jeg frit skulle vælge, så foretrækker jeg dog stadig yaconsirup, som så vidt jeg kan læse mig frem til, har et glukæmisk indeks på så lidt som 1. Derudover indeholder det en relativ stor mængde FOS, og har dermed et lavere optag af sukkerstofferne i kroppen, altså endnu færre kalorier. Dette mærker jeg også tydeligt på min krop, der slet ikke får samme blodsukkerpåvirkning når jeg bruger yaconsirup. Det er til gengæld noget dyrere, så man må jo mixe det lidt op...
 
Yaconsirup køber jeg enten hos vitame.co.uk eller hos rawfoodshop.se. De har begge en del gode produkter, jeg bruger en del af, så en god ide at samle lidt sammen og så er portoen nemt tjent ind…
 
Jeg er altid på jagt efter mere naturlige og sundere alternativer til hvidt sukker, og jeg tester alt jeg kan komme i nærheden af. De kemikalier, der anvendes til at frembringe hvidt sukker er bare overhovedet ikke gode for vores kroppe. I hvert fald ikke min!! Så hvis du spørger mig, er dette et af de små skridt vi kan tage mod en sundere krop i bedre balance - når nu vi engang imellem ønsker det søde sat på bordet …
 
En BØN: Kære supermarkedskæder - jeg kunne godt tænke mig palmesukker på hylderne, yaconsirup og måske også sweet freedom. Især yaconsirup. Venligst gør alt I kan for at skaffe disse produkter til langt lavere priser, og få dem ud til folket, så det kan blive billigere og nemmere at leve sundere med mere naturlige produkter J
 
... og stop nu med det hvide sukker - vi ved alle det er noget hø .... ;)
 
Sundere og mere naturligt
sødt, når nu det skal være …
 
Mumselimums,
LevSundtNU
 
 
 

Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com


22 maj 2013

Glutenfri, mælkefri & sukkerfri PANDEKAGER - skønne mættende små sager med masser af protein og fibre



Jeg ELSKER mine skønne små pandekager lavet på næsten kun 2 ingredienser, æg og banan. Og så lidt krydderi og citronskal. INTET andet! De smager virkelig virkelig virkelig godt, og kan varmt anbefales J
 
Jeg har nu lavet en ny udgave, der indeholder mere protein og flere fibre, og smager derfor lidt mindre sød. De er til gengæld lidt nemmere at tilberede, bliver tykkere - næsten som amerikanske pandekager, og giver en virkelig virkelig virkelig god mæthedsfornemmelse. Og de fungerer derfor også godt som morgenmad, måske ved siden af en grøn smoothie, eller som et skønt og mættende mellemmåltid eller lille aften-dessert. Velbekomme!
 
Skønne og mættende pandekager
- glutenfri og mælkefri
 
Ingredienser
8 æg
2 modne bananer
2 dl kokosmælk
2-4 spsk god olie
4 tsk fiberHUSK *
4 tsk neutralt proteinpulver
2 tsk kokosfibre*
2 tsk fiberrig mandelmel *
Revet skal af 1 økologisk citron
2-4 tsk kardemomme
1-2 tsk kanel
 
(ca. 15-18 styk)
 
Opskrift
1) Smid alle ingredienserne i en blender og blend til en fin ensartet masse
2) Steg pandekagerne i små klatter på en non-stick pande ved svag-middelvarme
3) Server med lidt sukkerfrit syltetøj, en lækker nøddesmør eller et strøg af sweet freedom, og guf guf guf
 
* Jeg har brugt disse kokosfibre, denne fiberrige mandelmel, denne fiberHUSK – jeg viser jer dem her hos Viivaa, bare så I kan se varianterne, uden at vide om det er det billigste sted. Og jeg tror faktisk de er en smule billigere i Helsemins butikker, hvis du kommer et smut dér forbi. Du behøver ikke både den fiberrige kokos- og mandelmel, hvis du bare har den ene slags, så brug nøjes med den.
 
Fibrene er dog nødvendige, men almindelige loppefrøskaller fx fra HUSK kan også sagtens bruges, det behøver ikke være denne fiberHUSK. Den almindelige HUSK vejer lidt mindre, så brug måske 5 teskefulde, hvis det er denne du bruger. Derudover er et godt hint, at bruge den billige kokosmælk fra Fakta i blå/grøn dåse. Den indeholder ikke alle mulige konserverings- og fortykningsmidler, kun vand og kokos. Tak siger kroppen.
 
Jeg har spist disse pandekager, både med sukkerfri syltetøj, nøddesmør og med Sweet Freedom. Mine yndlings sukkerfrie syltetøjer er helt klart Fior di frutta og Clearspring. Fior di frutta hvis vi snakker hindbær og abrikos, og nu har jeg endelig smagt Clearsprings syltetøj, og hvis vi snakker jordbær, er dette helt klart min favorit. De er helt uden tilsat hvidt sukker, hvilket er årsagen til jeg bruger disse, og er sødet med henholdsvis koncentreret æblesaft, og vindrue- og citronsaft. Klart at foretrække fremfor sukker, hvis du spørger mig - OG min krop !

Jeg elsker virkelig sunde og naturlige løsninger, uden gluten, uden mælk og uden sukker. Især dem, der samtidig er nemme at lave og smager godt - rigtig god fornøjelse, håber disse små guldklumper også kan bringe dig lidt ekstra glæde og nydelse J
 
PS. De kan holde sig længe på køl, så lav en stor portion, så du har til nogle dage - de kan også sagtens fryses ...

Skønne og mættende pandekager
- fantastisk morgenmad & mellemmåltid
 
GUFFELIGUF,
LevSundtNU



Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

13 maj 2013

Chia-mandel-creme med friske jordbær og et drys af vaniljekorn


Chiafrø er disse små nuttede og livlige frø, der er rige på fibre, antioxidanter, mineraler og ikke mindst omega-3 fedtsyrer. De kan gelere og dermed optage mange gange deres egen vægt i væske, hvorved de danner en geleagtig grød. Dette kan bruges til mange forskellige ting, og hjælper i særdeleshed på fordøjelsen og mæthedsfornemmelsen. Læs mere om deres helbredende egenskaber her.
 
For noget tid siden bragte Jane fra madbanditten.dk denne opskrift på chiagrød med kokosmælk. Det er et langt sundere alternativ til grød, budding og creme med gluten og anden stivelse, og her i min chia-mandel-creme har jeg brugt denne mandelfløde. Den indeholder færre kalorier end kokosmælken og smagen er lidt mere lækker til denne dessert - altså hvis du spør' mine smagsløg. Velbekomme!
 
Chia-mandel-creme med friske jordbær
- og et drys af rene vaniljekorn
 
Ingredienser
2 spsk chiafrø
4 spsk vand
1 mandelfløde, 200 ml
½-1 bakke friske jordbær
Drys af vaniljekorn
 
(1-2 personer)
 
Opskrift
1) Rør chiafrø, mandelfløde og vand sammen i en skål
2) Stil i køleskabet enten i 10-15 minutter eller måske natten over
3) Rør gerne i blandingen en enkelt gang, så frøene ikke klumper sammen
4) Skyl og skær friske jordbær i skiver
5) Anret desserten i glas eller skål med lag af jordbær og creme
6) Drys på toppen med vaniljekorn og nyd i fulde drag
 
Da denne creme laves på en mandelfløde og chiafrø bliver den både mælke- og laktosefri, glutenfri og tilmed sukkerfri. Der er en smule agavesirup i mandelfløden, og jeg ville have foretrukket yaconsirup eller palmesukker, men det er efter min mening stadig et langt bedre alternativ end hvidt sukker. Hvis du ikke føler cremen er sød nok, kan du eventuelt selv tilsætte lidt mere sødning. Jeg ville anbefale yaconsirup eller palmesukker, men så bibeholder du ikke den smukke hvide farve i cremen. Du kan også bruge en lille bitte bitte smule stevia, men kan være lidt svært at dosere - nemmest i de flydende udgaver med destilleret vand, vil jeg mene. Du beholder dog den kønne hvide creme. Så prøv dig frem J
 
Hvis du følger med her på bloggen, så er du nok ikke så meget i tvivl om, at de opskrifter jeg sammensætter, forsøger jeg at gøre så naturlige som muligt. Uden kunstig tilsætning, gluten, mælkeprodukter og hvidt sukker. Og ja, stivelse i det hele taget, da jeg selv er stivelsesintolerant foruden glutenallergiker. Derfor skriver og bruger jeg også altid vaniljekorn, og bruger aldrig den gammeldags vaniljesukker. Det er denne økologiske vanilje fra Urtekram jeg selv bruger, når jeg altså ikke vælger at gå om bord i en hel vaniljestang i stedet…
 
Normalt bryder min krop sig absolut ikke om aromastoffer, hvilket er i denne mandelfløde. Min krop har dog ikke reageret endnu, så det må enten være en mere naturlig af slagsen eller også er jeg bare heldig at kunne tåle den lidt endnu, inden min krop reagerer på den ingrediens. Her er kokosmælken jo så fuldkommen naturlig, hvis man køber en slags uden tilsatte fortykningsmidler og anden tilsætning - tjek ingredienslisten, for der er virkelig stor forskel på indholdet i en dåse kokosmælk, tro det eller lad vær! Jeg køber selv den forholdsvis billige i fakta, efter ingredienslisten indeholder denne alene kokos og vand. Halleluja !
 
En sundere dessert
- din mave vil elske dig for J
 
Nammenam,
LevSundtNU

 

Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

07 maj 2013

Grillet steak med lækker frisk COLESLAW - fri for mælk & fri for hvidt sukker


Dressingen i købecoleslaw er ofte (måske altid - jeg har ikke fundet en uden, endnu) fyldt med mælkeprodukt i en eller anden form, hvidt sukker, og derudover en masse e-numre eller anden kunstig tilsætning. Denne løsning er ikke helt lige så nem som købeudgaven, du skal stadig snitte grøntsagerne. MEN dressingen var virkelig nem at røre sammen og så helt uden mælk, hvidt sukker eller anden tilsætning. Og fik jeg sagt, super lækker og frisk smag. Velbekomme!
 
Frisk og lækker coleslaw
- med en smule bid
- mælkefri & fri for hvidt sukker
 
Ingredienser
½ hvidkål
4-5 store gulerødder
1 porre
 
Dressing
1 STOR spsk købemayo *
2 spsk sennep *
2 spsk avocadoolie
1 spsk æblecidereddike
1 tsk grov sennep *
En masse pebermix
 
(ca. 4 personer)
 
Opskrift
1) Snit alle grøntsagerne
2) Bland alle ingredienserne til dressingen sammen
3) Vend dressingen i grøntsagerne og stil på køl
- gerne i nogle timer eller natten over, bliver kun bedre når den har trukket lidt
4) Spis dig glad og mæt J
 
* For at gøre dressingen så ren og naturlig som muligt, altså uden hvidt sukker, mælkeprodukter og unaturlig tilsætning, har jeg brugt disse ingredienser. Der er lidt økologisk rørsukker i majonæsen, men ellers er alle ingredienserne fri for sukker i det hele taget. Denne økologiske majonæse fra Biogan, denne sennep fra French’s som jeg nu også har set i døgn Netto foruden i Bagel Co’s butikker, og så en økologisk grov sennep helt uden sukker, som jeg købte hos Den Grønne Butik, tæt på Gentofte station.
 
Disse specifikke ingredienser er absolut ikke et must, men jeg vil bare lige slå et slag for at du læser eller begynder at læse ingredienslisten på dine madvarer og vælger dem, hvor du får færrest kunstige og forarbejdede ingredienser med i købet. Der er stor forskel på produkter - jeg siger det bare - og der er ofte mange unaturlige fyldstoffer i hyldeprodukterne, som vores kroppe gerne måtte være foruden.  
 
Server denne lækre og friske coleslaw til et lækkert og grillet stykke kød – måske på en skøn solrig aften som i dag, hvor en grillaften næsten er et must. Uhh, det har været skønt med denne solskinsdag, håber I har nydt den!
 
Meget mere naturlig J
 
MUMS,
LevSundtNU


Alle de dejlige billeder i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

29 april 2013

Ajvar - Serbisk grøntsagskaviar - et sundt tilbehør til din grillaften, og så helt uden at lave det selv …


JUHU, jeg har fundet et sundt tilbehør, som jeg ikke skal lave selv. Ajvar helt uden hvidt sukker, fortykningsmidler eller anden kunstig tilsætning, og tilmed i to forskellige smagsvarianter. Mild og stærk.
 
Den bedste Ajvar er lavet af grillede røde peberfrugter (ikke syltede), og det er begge disse - jum jum. Og en lille wiki-søgning fortæller, at ajvar stammer fra Makedonien og er en relish, et krydret tilbehør, som længe blev kaldt Serbisk grøntsagskaviar. Ikke dårligt, ikke dårligt… Velbekomme!
 
Ajvar, serbisk kaviar
- af grillede peberfrugter
 
Ingredienser
Den milde ajvar:
Grillet peberfrugt, solsikkeolie, salt
 
Den stærke ajvar:
Grillet peberfrugt, grillet aubergine, solsikkeolie, salt

- og INTET andet !!!
 
”Opskrift”
Shop hos en gadegrønthandler og vupti, lækkert grillet tilbehør til din grillaften …
 
Jeg har længe ledt efter ajvar, der ikke var tilsat sukker eller andet kunstigt pjat. Det er lidt omstændigt selv at grille peberfrugter og tage skallen af, selvom jeg godt kender til tricket med at lægge dem varme i en frostpose, og jeg kan grille dem over mit gasblus, men alligevel ... hold nu op, jeg elsker færdigkøbte sunde og naturlige produkter !
 
Jeg fandt begge disse hos en grønthandler på Amagerbrogade. Hvis man kommer inde fra byen, så den på venstre side lidt efter krydset ved Tingvej.  
 
Jeg vil glæde mig til en rigtig dejlig grillaften, og den kommende grillsæson som må være lige på trapperne, be’be’ og please - hvor den stærke variant af ajvar helt sikkert vil få plads som et af mine favorittilbehør til min grillede hakkebøf eller steak. Tja, og hvorfor ikke til alt det andet også …
 
Sundt og farverigt tilbehør
- mæthed & et skønt syn for dine øjne J
 
Jum jum jum,
LevSundtNU


Alle de smukke billeder i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com




 

24 april 2013

Appelsin-vanilje-creme på bund af frisk frugt - en anderledes lille dessert


Hold nu godt fast i bordkant og stolesæde, for det her er godt nok en meget besynderlig kombination! Appelsin-vanilje-creme på en base af kogt og blendet pastinak ……………..
 
Jeg vil godt indrømme det lyder helt godnat, og skal jeg være helt ærlig, så fungerede mit oprindelige eksperiment med en ren og fløjlsblød vaniljecreme ikke. Så kan man altså smage pastinakken for meget uden andre smagsgivere. MEN med appelsinsaft og appelsinskal kom der faktisk en skøn lille appelsin-vanilje-creme ud af det, som smager fantastisk afkølet på skiver af frisk appelsin og lidt drys på toppen.
 
Jeg synes egentlig også, at det er en smuk dessert og man kan lege med variationerne, og hvilke frugter og bær man serverer med. Jeg kan - i hvert fald godt selv - se et lille dessertbord med forskellige små mini-desserter med denne creme og et væld af forskellig frisk frugt, bær og drys på toppen. Lad din fantasi få frit løb. Hvis du tør J Velbekomme!
 
Appelsin-vanilje-creme
- på bund af frisk frugt
 
Ingredienser
150 g kogt pastinak
4 spsk palmesukker *
Saft af 1 appelsin
Revet skal af ½ appelsin
¼ stang vanilje eller vaniljepulver
1 knsp salt
 
Drys: kakaonibs
 
(ca. 8 små desserter)
 
Opskrift
1) Skræl og skær pastinak i små stykker
2) Smid i en gryde med vand og kog i cirka 10-15 minutter til de er bløde
3) Blend 150 gram kogt pastinak sammen med resten af ingredienserne
4) Lad cremen køle af i køleskabet
5) Server på en bund af friske skiver af blodappelsin og drys af kakaonibs
 
* Jeg brugte selv 2 spsk palmesukker og 2 spsk yaconsirup. Men brug det du har at søde med. Du kan også tilføje eller erstatte noget af sødningen med stevia. En meget lille bitte knivspids i stedet for den ene spiseske palmesukker eller yaconsirup vil jeg tro er maksimalt hvad det kan bære af stevia. Pas på med mængderne her, da du ellers kan risikere eftersmagen af lakrids som er meget overdøvende.
 
Jo mere appelsinskal du kommer i, jo mere aromatisk bliver cremen. Og det fungerer super godt at lave den dagen før, så cremen virkelig kan stå og tage smag. Jeg har også prøvet at fryse cremen ned, og det fungerede også ganske glimrende. Så denne creme kan virkelig laves i god tid, og holder sig også flere dage i køleskabet.
 
Jeg er selv gigantisk overrasket over, hvordan denne creme smager. Forventer hver gang, at den smager forfærdeligt at pastinak, men den smager faktisk godt. Og i dag har jeg haft besøg til smagstest på denne creme, og jeg mine glade spisere gav udtryk for, at hvis de ikke havde vist det var pastinak, så havde de ikke tænkt over det. I større mængder kunne det godt anes i smagen, men cremen smagte virkelig godt - som en sødmefyldt, aromatisk og blød creme i god kombination med den friske frugt og knas på toppen.
 
Jeg forsøgte også, som du kan se på billedet, med en chokolademousse med denne basis af kogt og blendet pastinak. Den opskrift kommer senere, og måske en enkelt smagsvariant mere, vi må se …

Aromatisk, petit og smuk dessert J
 
Nip nip nip,
LevSundtNU


Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
Jraaby [snabel-a] googlemail.com