13 maj 2013

Chia-mandel-creme med friske jordbær og et drys af vaniljekorn


Chiafrø er disse små nuttede og livlige frø, der er rige på fibre, antioxidanter, mineraler og ikke mindst omega-3 fedtsyrer. De kan gelere og dermed optage mange gange deres egen vægt i væske, hvorved de danner en geleagtig grød. Dette kan bruges til mange forskellige ting, og hjælper i særdeleshed på fordøjelsen og mæthedsfornemmelsen. Læs mere om deres helbredende egenskaber her.
 
For noget tid siden bragte Jane fra madbanditten.dk denne opskrift på chiagrød med kokosmælk. Det er et langt sundere alternativ til grød, budding og creme med gluten og anden stivelse, og her i min chia-mandel-creme har jeg brugt denne mandelfløde. Den indeholder færre kalorier end kokosmælken og smagen er lidt mere lækker til denne dessert - altså hvis du spør' mine smagsløg. Velbekomme!
 
Chia-mandel-creme med friske jordbær
- og et drys af rene vaniljekorn
 
Ingredienser
2 spsk chiafrø
4 spsk vand
1 mandelfløde, 200 ml
½-1 bakke friske jordbær
Drys af vaniljekorn
 
(1-2 personer)
 
Opskrift
1) Rør chiafrø, mandelfløde og vand sammen i en skål
2) Stil i køleskabet enten i 10-15 minutter eller måske natten over
3) Rør gerne i blandingen en enkelt gang, så frøene ikke klumper sammen
4) Skyl og skær friske jordbær i skiver
5) Anret desserten i glas eller skål med lag af jordbær og creme
6) Drys på toppen med vaniljekorn og nyd i fulde drag
 
Da denne creme laves på en mandelfløde og chiafrø bliver den både mælke- og laktosefri, glutenfri og tilmed sukkerfri. Der er en smule agavesirup i mandelfløden, og jeg ville have foretrukket yaconsirup eller palmesukker, men det er efter min mening stadig et langt bedre alternativ end hvidt sukker. Hvis du ikke føler cremen er sød nok, kan du eventuelt selv tilsætte lidt mere sødning. Jeg ville anbefale yaconsirup eller palmesukker, men så bibeholder du ikke den smukke hvide farve i cremen. Du kan også bruge en lille bitte bitte smule stevia, men kan være lidt svært at dosere - nemmest i de flydende udgaver med destilleret vand, vil jeg mene. Du beholder dog den kønne hvide creme. Så prøv dig frem J
 
Hvis du følger med her på bloggen, så er du nok ikke så meget i tvivl om, at de opskrifter jeg sammensætter, forsøger jeg at gøre så naturlige som muligt. Uden kunstig tilsætning, gluten, mælkeprodukter og hvidt sukker. Og ja, stivelse i det hele taget, da jeg selv er stivelsesintolerant foruden glutenallergiker. Derfor skriver og bruger jeg også altid vaniljekorn, og bruger aldrig den gammeldags vaniljesukker. Det er denne økologiske vanilje fra Urtekram jeg selv bruger, når jeg altså ikke vælger at gå om bord i en hel vaniljestang i stedet…
 
Normalt bryder min krop sig absolut ikke om aromastoffer, hvilket er i denne mandelfløde. Min krop har dog ikke reageret endnu, så det må enten være en mere naturlig af slagsen eller også er jeg bare heldig at kunne tåle den lidt endnu, inden min krop reagerer på den ingrediens. Her er kokosmælken jo så fuldkommen naturlig, hvis man køber en slags uden tilsatte fortykningsmidler og anden tilsætning - tjek ingredienslisten, for der er virkelig stor forskel på indholdet i en dåse kokosmælk, tro det eller lad vær! Jeg køber selv den forholdsvis billige i fakta, efter ingredienslisten indeholder denne alene kokos og vand. Halleluja !
 
En sundere dessert
- din mave vil elske dig for J
 
Nammenam,
LevSundtNU

 

Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar