29 april 2013

Ajvar - Serbisk grøntsagskaviar - et sundt tilbehør til din grillaften, og så helt uden at lave det selv …


JUHU, jeg har fundet et sundt tilbehør, som jeg ikke skal lave selv. Ajvar helt uden hvidt sukker, fortykningsmidler eller anden kunstig tilsætning, og tilmed i to forskellige smagsvarianter. Mild og stærk.
 
Den bedste Ajvar er lavet af grillede røde peberfrugter (ikke syltede), og det er begge disse - jum jum. Og en lille wiki-søgning fortæller, at ajvar stammer fra Makedonien og er en relish, et krydret tilbehør, som længe blev kaldt Serbisk grøntsagskaviar. Ikke dårligt, ikke dårligt… Velbekomme!
 
Ajvar, serbisk kaviar
- af grillede peberfrugter
 
Ingredienser
Den milde ajvar:
Grillet peberfrugt, solsikkeolie, salt
 
Den stærke ajvar:
Grillet peberfrugt, grillet aubergine, solsikkeolie, salt

- og INTET andet !!!
 
”Opskrift”
Shop hos en gadegrønthandler og vupti, lækkert grillet tilbehør til din grillaften …
 
Jeg har længe ledt efter ajvar, der ikke var tilsat sukker eller andet kunstigt pjat. Det er lidt omstændigt selv at grille peberfrugter og tage skallen af, selvom jeg godt kender til tricket med at lægge dem varme i en frostpose, og jeg kan grille dem over mit gasblus, men alligevel ... hold nu op, jeg elsker færdigkøbte sunde og naturlige produkter !
 
Jeg fandt begge disse hos en grønthandler på Amagerbrogade. Hvis man kommer inde fra byen, så den på venstre side lidt efter krydset ved Tingvej.  
 
Jeg vil glæde mig til en rigtig dejlig grillaften, og den kommende grillsæson som må være lige på trapperne, be’be’ og please - hvor den stærke variant af ajvar helt sikkert vil få plads som et af mine favorittilbehør til min grillede hakkebøf eller steak. Tja, og hvorfor ikke til alt det andet også …
 
Sundt og farverigt tilbehør
- mæthed & et skønt syn for dine øjne J
 
Jum jum jum,
LevSundtNU


Alle de smukke billeder i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com
 

8 kommentarer:

 1. Jeg har købt ajvar i fakta og det kan også købes i Super Brugsen i deres afdeling med etniske madvarer (dog et andet mærke end den på dine billeder)

  Men vil lige høre om du ved hvor længe sådan et glas kan holde sig når først det er åbnet? Tænkte om det var nærmest ubegrænset eller kun få dage - det er jo trods alt et ret stort glas.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jenni,

   Ja, jeg ved de har det i nogle supermarkeder, men jeg synes bare at der hver gang er tilsat sukker... Ved du om dem du har set, er med eller uden sukker ?? Ellers skal jeg helt sikkert forbi en af de steder :)

   Og for at svare dig spørgsmål - så er jeg altså ikke helt sikker på hvad ville være forsvarligt, da der jo ikke er eddike i eller nogen anden konservering. MEN - jeg sørgede selv for at tage en portion med ren ske eller gaffel hver gang, og så sætte på køl igen med det samme - så det ikke stod fremme på bordet og blev varmt. Så mit ene glas holdte sig fint i omkring 2 uger. Og det var altså fordi jeg spiste resten af det, og ikke fordi det blev dårligt på nogen måde... Så mit bud er, at det sagtens kan holde sig mere end et par dage :)

   KH Ditte

   Slet
  2. Der står der er sukker i desværre.
   Tak for dit svar :)
   Mvh Jenni

   Slet
  3. Kære Jenni,

   Velbekomme, og ja, jeg har også haft øjnene åbne her på det sidste, men alle jeg har kigget på har været med sukker. Ærgerligt ja ... Lad os håbe det kommer uden på et tidspunkt ;)

   Rigtig god dag,
   KH Ditte

   Slet
 2. Super tip - og hvor hyggeligt du tilmed er Amager'kaner :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Marianne,
   Glad det kan bruges - og yes, Amager'kaner er jeg vist nok selvom jeg 'kun' har boet her i 7 år - elsker øen :)
   God weekend,
   KH Ditte

   Slet
 3. Opskrift fra Serbien: http://palachinkablog.com/ajvar/
  Jeg kan tilføje følgende tips:
  - Nemmest hvis man griller dem på en kulgrill, men kan grilles udmærket i ovnen.
  - For at forkorte kogetiden pillede rødepeber settes i en si, indtil de skal hakkes, og det kan en food processor klare fint.
  - Auberginer kan svitses i gryden i olivenolie og en smulle vand i starten, til alt vaske er fordampet. Derefter hakkes sammen med rødepeber i foodprocessoren.
  - Glas sættes i ovnen og tændes på 120, mens metallåger som skal også desinficeres skal et par minutter i gryden med kogende vand, og tages op med en grilltang. Glasene lukkes efter påfyldning, med handske eller viskestykke, og efter et par minutter,vil der blive dannet vaccum, og lukket godt. Man kan også vælge at fryse afkølet ajvar ned i mindre portioner.
  - Til 16 rødepeber, og 2 auberginer har jeg brugt 1dl oliven olie, men kan også gøres med en 1/2dl.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tanja,
   TUSIND tak for inspirationen - så kan man også selv vælge sin olie. For hvis jeg selv kunne vælge, ville jeg nok vælge en avocadoolie :)
   Rigtig god aften,
   KH Ditte

   Slet