20 februar 2014

MEGA SUNDT BRØD - med et ton af fibre, grøntsager, protein og krydderier - the "all you can eat" edition !!


Jeg har tidligere bragt opskriften på mine seriøst sunde boller, som jeg brugte til denne sunde burger. Det er en måde jeg har lavet brød og boller på i en del år faktisk, og har så justeret på det hen ad vejen og lavet i en masse forskellige varianter så som dette søde aromatiske gulerodsbrød - virkelig en af mine egne store favoritter.
 
Opskriften på bollerne blev dog måske lidt uoverskuelig, da jeg blandede en masse forskellige ingredienser i dem, som jeg allerede havde i mine køkkenskabe og -skuffer. Så med denne opskrift håber jeg det bliver lidt mere let at gå til og overskueligt at lave brød på denne måde. Det er og bliver i hvert fald MIN YNDLINGSMÅDE at lave brød på, simpelthen fordi min krop og fordøjelse har det meget bedre og lettere på en livsstil uden forarbejdede ingredienser og fødevarer.
 
Dette MEGA SUNDE BRØD er lidt mere fugtigt end almindeligt brød, men det kan fryses og kan også holde ret længe i køleskabet. Og så elsker din krop det bare, netop fordi det er fyldt med FIBRE, PROTEIN og en masse ANTIOXIDANTER og andre gavnlige nærringsstoffer fra alle krydderierne og de tørrede krydderurter.  Og samtidig INTET sukker, hvedemel, mælkeprodukt, stivelse af nogen art, konservering eller anden kunstig og forarbejdet tilsætning. Alene rene og naturlige ingredienser, som vil give din krop en helt anden lethed, energi og overskud. Velbekomme!
 
MEGA SUNDT BRØD
- fuld af power til din krop !

Ingredienser
500 g grøntsager *
3 økologiske æg
Et ton af krydderier **
60 g fibermel ***
25 g fiber HUSK ****
50 g blandede kerner *****
 
Opskrift
1) Blend grøntsagerne sammen og 
rør æggene i til en ensartet masse
2) Rør alle krydderierne godt ud i massen
3) Tilsæt de blandede kerner og mix godt rundt
4) Tilsæt fibermel og fiber HUSK, og bland til en samlet dej
5) Fyld i en almindelig brødform med bagepapir og
bag ved MAX 160 grader i ca. 1 time
6) Tag brødet ud og lad det køle af på en rist - og velbekomme
 
* Jeg brugte en lille økologisk squash og det meste af et økologisk broccoli
 
** Jeg brugte 1 meget stor spsk gurkemeje, 1 stor spsk rosmarin, timian og basilikum, 1 spsk peberblanding, 1 spsk chiliflager (uden kerner), 1 tsk karry med top, 1 tsk paprika og ½ tsk Himalayasalt. Du kan evt. også tilsætte ½ tsk løgpulver og hvidløgspulver
 
*** Jeg brugte en blanding af sesam- og mandelmel. De fiberrige af slagsen fra Funktionel Mad. Jeg har købt begge mine i en Helsemin butik, men kan også fås flere steder på nettet. Kilopris-mæssigt er sesam-fibermelet den billigste, herefter kommer deres kokos-fibermel og mandel-fibermelet er dyrest pr. kilo. Jeg synes det er helt ligegyldigt for smagen, hvilken man bruger, så brug det du har

**** Jeg brugte den gule fiberHUSK, der er den mere fine, men da jeg har angivet i antal gram kan du også sagtens bare erstatte med den almindelige grønne, eller loppefrøskaller af et andet mærke
 
***** Jeg brugte omkring 30 g solsikkekerner samt 10 g af både sesamfrø og gærskarkerner. Du kan også bruge hørfrø, chiafrø, birkes og måske nogle hakkede nødder eller mandler. Jeg ville dog gelere hørfrø og chiafrø først, altså lade dem ligge og suge lidt vand og danne en gele. Det vil dog måske kræve en smule mere mel eller fibre
 
Det ekstra skønne ved denne slags brød er at det ikke skal hæve, og det er meget nemt at gå til, når først du har indkøbt et par ingredienser i en helsekost eller på nettet. Derudover kan du bare STOR-BAGE af det og FRYSE det ned, så du har til rigtig længe…
 
Du kan også prøve anderledes varianter med SOLTØRREDE TOMATER & OLIVEN, og måske mere hen ad PAPRIKA & OREGANO i krydderierne. Bare sørg for at stoppe det godt med krydderier, for det er primært dem der gør det ikke kun smager totalt intetsigende …  
 
Før jeg fandt på at lave brød på denne måde, havde jeg ikke købt eller spist brød i flere år. Altså foruden de par smuttere, der har været i ny og næ, når jeg har spist ude eller tænkt ”det går vel nok bare denne ene gang”. Men AV min mave, siger jeg bare. Og før alt hed Paleo, Stenalder og LCHF, levede jeg faktisk meget tæt på den slags kost - altså helt naturligt og rent primært af grøntsager, frugt og bær, kød, nødder, kerner, frø og fedtstoffer. Det er vist oppe på omkring 8-10 år på nuværende tidspunkt. Derfor var det bare super skønt, da jeg fik bakset denne opskrift sammen - altså en noget lignende, for kan virkelig ikke lige huske præcis den første sammensætning - og igen kunne spise nogle lidt nemmere måltider med en form for brød.

Jeg har dog ikke rigtig haft mange opskrifter med disse grøntsags-madbrød her på bloggen, da jeg tænkte folk ville synes jeg var mærkelig. Men med hele sundhedsbølgen af diverse forskellige retninger, tænker jeg flere måske er ved at være modtagelige og måske netop kunne bruge en disse løsninger. Og det smager altså ret skønt med lidt grønt on-the-side og måske en rest af kød fra aftenen før. Eller LAKS, HELLEFISK, ÆG eller en hjemmerørt TUNSALAT.  Yum yum !
 
Og når nu vi snakker Paleo, Stenalder og LCHF, så kunne man måske mene, at jeg så bare kunne spise stenalderbrød i stedet for disse, eller de brød man laver på LCHF. Måske en lille smule nemmere, da det indeholder lidt færre ingredienser. Men LCHF brød og boller er ofte lavet med ost, og det vil min krop altså stadig ikke gå med til at jeg spiser. Det giver mig en fornemmelse af hul i maven - altså sult på den virkelig dårlige/forkerte måde, og så også bare dårlig ånde, mmmmmm og slim i hals, svælg, lunger agtig. Så holder mig altså fra det, selvom det jo også giver ret god smag. Og stenalderbrødene indeholder bare alt for mange nødder og kerner på én gang samt en fedtsammensætning, der ikke er helt optimal for min krop. Så for min krop har jeg altså bare ikke fundet en nemmere eller bedre løsning på brød end denne - som jeg faktisk også bare kan SPISE LØS AF uden af have nogen som helst samvittighed, der taler dårligt til mig, eller en krop der brokker og jamrer sig. Altså så meget som jeg nu kan få ned, da det jo faktisk mætter pænt meget. SÅ jeg er selv fan - håber det kan hjælpe andre derude J
 
BRØD på en anderledes måde
- ren power fra naturen til din krop
 
YUM YUM,
naturbarnet

Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

9 kommentarer:

 1. Hej Ditte,
  Perfekt brød. Jeg prøver netop at hive mit grøntindtag op, så dette må klart afprøves.
  Jeg tænker lige, de mange krydderier - giver det et meget krydret brød? Vil salt måske være tilstrækkeligt, hvis jeg går efter et mere neutralt brød til både sød og salt topping?
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære frk. sveske,
   Hmmmm, jeg er ikke sikker på det smager så godt igen uden krydderier og kun med salt. Men måske kunne det prøves - måske så med et æg mere og lidt mere mandelmel og fiberhusk ... Fortæl endelig hvordan det går hvis du forsøger dig med det :)
   KH Ditte aka naturbarnet <3

   Slet
  2. Hej igen,
   Min variation har netop bloggen - det er så lækkert, men konsistensen minder langt fra om din ud af billederne.
   Tak for sund inspiration!
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  3. Hej igen kære frk. sveske :)
   Ihhh, hvor ser din udgave altså også spændende ud. Tror konsistensen bliver noget anderledes, når jeg bruger broccoli og så mængden af krydderier samt kernerne ... Måske ;)
   Og velbekomme for inspiration ! Nu er jeg passende blevet inspireret af dig tilbage igen <3
   KH Ditte

   Slet
 2. Lækkert brød, jeg har også lige lavet min version af brødet :). Jeg undrer mig dog over, hvordan du har fået dit så brunt? Det ser meget "rigtigt" ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Annemette,
   Tror det er fordi der er rigtig mange krydderier i mit, og så broccolien .... Og så tror jeg også lyset har gjort noget, da billederne blev taget - for det er en smule mere farverigt med gul, grøn og rødt fra chiliflagerne ind i mellem ;)
   Nogle gange - men godt nok ikke denne gang - har jeg tilsat lidt vindruekernemel og det giver altså en noget mørkere farve, hvis du leder efter det :)
   KH Ditte

   Slet
 3. Det ser mega lækkert ud:) Skal grønsagerne være rå eller er de kogt lidt, før du blender dem?

  SvarSlet

 4. I am sure this piece of writing has touched all the internet people, its really really pleasant paragraph on building up new web site. hotmail sign in email

  SvarSlet
 5. Jeg har prøvet at bage dette brød, jeg kom godt nok til at bruge 500 gr broccoli, og en squash, og så havde jeg glemt at købe karry, men det vil jeg huske til næste gang, men brødet er meget, meget løs, det hængte heller ikke sammen før det kom i formen, kan det mon hjælpe at bruge 1 eller 2 æg ekstra? Men smagen er der ikke noget i vejen med, det smager rigtig godt. Kh Anna

  SvarSlet