21 november 2013

BARCELONA - dejlig stemning, gode madoplevelser og en åbenbaring om kød ….

 
Jeg var et smut i Barcelona i efterårsferien fra onsdag til søndag, og det er virkelig en by jeg godt kunne vende tilbage til. Det var et godt tidspunkt, vejret var skønt og byen rummer en fantastisk afslappet stemning - og så er der altså bare noget helt særligt ved spanske toner fra en akustisk guitar, hvis du spørger mig ….
 
Jeg må sige, at det faktisk var lidt nemmere for mig at spise ude i Barcelona end jeg havde forventet. På intet tidspunkt gik jeg på kompromis med gluten eller mel i det hele taget, og jeg levede alle 4-5 dage uden. Altså helt som jeg plejer jo - men fedt at det kan lykkes, når man skal købe al mad ude.
 
Her får du lige lidt af menuen, kommenteret, samt en åbenbaring jeg virkelig fik at mærke på egen krop … Velbekomme!
 
Barcelona
- og mad i billeder
 
Lidt af menuen
Smoothies og frisk skåret frugt
Jeg var meget overrasket over at der på næsten hvert gadehjørne - overdrivelse fremmer forståelsen - var frisk frugt skåret i mundrette stykker og frisklavede smoothies til meget overkommelige priser. Der var virkelig al slags frugt, selv friske kokosstykker fra friske kokosnødder. Det var virkelig slaraffenland for mig ! 
 
Wok box uden nudler
Vi fandt også dette sted, wok to walk, ved det store food market på Ramblaen. Det helt særlige her i forhold til Danmark, er det fokus på kundebehov, som vi nogle gange mangler lidt herhjemme. I stedet for kun at have valget mellem forskellige former for nudler og ris, så kunne man også vælge grøntsager. Dermed kunne jeg få en wok med grøntsager, æg, oksekød og stærk chili. Det var godt nok ikke så spansk, men super lækker frokost lige ud af wokken…
 
 
Kage uden mel
Shit, jeg spiste hvidt sukker på turen. MEN ALTSÅ - den kage var totally to die for. En kage med bunde uden mel som en fast del af menukortet. Jamen det skulle da prøves - jeg var jo også på ferie … Og selvom jeg altså ikke har det skide godt i kroppen med det hvide sukker, så vil jeg mene at denne ene gang er en gang jeg ikke fortryder. Den kage smagte vidunderligt i en fantastisk frisk kombination med hindbær, cremet vanilje, crunchy hasselnød og sprød mørk chokolade. Mums siger jeg bare. Gracias queridos españoles !
 
 
Vildtsvine kasserolle
Jeg var til gengæld lettere skuffet over selve centrum af Barcelona i forhold til spise vaskeægte, traditionel tapas. Det var vist blevet alt for kommercielt og man skal nok kende stederne eller begive sig et godt stykke ud af centrum for at finde rigtig autentisk tapas. Det bedste og mest rustikke måltid vi fik, var i bjergene en time udenfor Barcelona - seriøst den bedste mad på hele turen. Kasserolle med vildtsvin. Man kunne nærmest fornemme stedets mama, som havde stået og kræset omkring denne ret i mange mange timer. Lækker fyldig smag med rødvin, løg og gulerødder. Billedet ”does not do it justice” !
 
  
Vi var ude i bjergene for at opleve en tur i luftballon. Jeg har aldrig prøvet det før, og det kan altså virkelig godt anbefales. Det var en helt fantastisk dag - både med turen op i luften i over 1200 meters højde over skyerne, hvor solen skinnede så skønt, og så bagefter med en tur ud til den hyggelige kro med disse smagfulde, meget traditionelle, spanske retter .... 

Og det var faktisk her jeg fik min lille åbenbaring at føle på egen krop. Jeg er nemlig særdeles vant til at spise kød, og faktisk også i ret store mængder ind imellem. Og lige præcis denne dag havde vi kun fået frugt til morgenmad og dette var en ret sen frokost, så jeg var mildest talt skrupsulten. Jeg kunne imidlertid ikke spise hele retten selv. Det ligner mig overhovedet ikke. Jeg kunne virkelig mærke, at jeg blev meget hurtigere mæt end normalt og det var lidt en sjov oplevelse.
 
Umiddelbart er min fornemmelse at det var kødet, der havde en helt anden struktur end jeg er vant til. Kødet var særdeles mørkt, og jeg tænker at den næring der er i et vildtsvin fra de spanske skove er langt højere end næringsværdien i kød herhjemme. Det blev virkelig lige sat fuldkommen på spidsen for mig i forhold til hvordan jeg nogle gange føler jeg kan spise kæmpemæssige mængder kød herhjemme i lille DK, men her kunne jeg ikke engang spise 2/3 dele af den mængde I ser på billedet. Det fortalte i hvert fald mig, at min fornemmelse omkring vores behandling af dyr og det vi fodrer dem med, er gået hen og blevet alt alt for langt fra naturen og dermed tæt på næringsløst. Udover at kød herhjemme pumpes med en masse vand og salt. Klamt. Der var virkelig en markant forskel at mærke for mig. Det var ikke bare lidt hurtigere mæt, eller jeg var nok ikke så sulten alligevel. Det føltes markant og som om min krop fik næring fra hver eneste bid, og jeg følte mig seriøst mættet og ikke bare ’fyldt op’. Denne forskel blev særdeles markant for mig gennem denne oplevelse, som jeg også kan få det af LCHF mad med højt fedtindhold, men her meget udpræget med kød. Måske jeg skal spise noget mere vildtkød, og hermed menes altså ikke majsfodrede ænder ….
 
To try listen: prøv at finde en lokal bondemand med fritgående økologiske kvæg ! Det kunne måske betale sig i forhold til den mindre mængde kød, man ville ende med at spise ….
 
At rejse er virkelig at leve
- eventyret gør mig nemlig fuldt til stede J
 
Gracias Barcelona,
LevSundtNU

Ingen kommentarer:

Send en kommentar