17 april 2013

Sødlige sunde dessertbrød med græskar – i fire forskellige smagsvarianter - som et godt alternativ til din aften-hygge-kage



Hvis du kunne lide mit aromatiske gulerodsbrød med rosiner, så vil du formentlig også sætte pris på nogle af disse smagsvarianter af et sødligt dessertbrød lavet på græskar. De indeholder masser af grøntsager, krydderier, protein og fibre, og giver dermed god mæthed, fordøjelse og hjælper på din søde tand. Brødene er glutenfri, uden mælkeprodukt og uden hvidt sukker. En meget sundere måde at spise brød på - og et godt alternativ til din aften-hygge-kage. Velbekomme!
 
Sødlige sunde dessertbrød
- i fire smagsvarianter
 
Ingredienser
Grundopskrift til 1 stk. brød
750 g græskar
4 æg
50 g fiberrig mandelmel *
30 g kokosfibre
20 g loppefrøskaller, HUSK
60 g yaconsirup **
1 knsp stevia
Lidt Himalayasalt
 
Ekstra til hver smagsvariant ...

1: Æbletern, kanel og rosiner
Krydderier ***
50 g rosiner
1 æble i små bitte tern
 
2: Tranebær & græskarkerner
Krydderier ***
50 g tranebær
50 g græskarkerner
 
3: Chokolade, rosiner & nødder
6 tsk raw kakao
2 tsk kanel
4 spsk palmesukker
1 spsk kokosolie
2-4 spsk kogt vand
50 g rosiner
50 g hasselnødder
 
4: Lakrids, hindbær & blå birkes
2 spsk blå birkes
2 spsk chia frø (kan udelades)
4 tsk lakridspulver
2 spsk frysetørrede hindbær
50 g blendede hindbær
2 spsk ekstra loppefrøskaller, HUSK
 
Opskrift
1) Tænd din ovn på 160 grader
2) Blend græskar så fint som muligt og hæld i en stor skål
3) Miks æggene i græskarpulpen
4) Bland de tørre ingredienser sammen og vend i den våde blanding
5) Bland godt sammen til en ensartet dej, tilsæt evt. ekstra fra den pågældende smagsvariant af brød, og lad dejen hvile en smule
6) Fordel dejen i en brødform beklædt med bagepapir
7) Bag i ovnen i 40-50 minutter
8) Vupti vupti - så er der sødt og lunt dessertbrød til aftenkaffen J


* Du kan også bruge mandler, samme mængde, som du bare blender til en fin mel - jeg brugte mandelmelet fra Funktionel Mad, som kan købes i Helsemin og på flere helsesites så som naturoghelse.dk, helsplus.dk samt helseriet.dk
 
** Du kan bruge den form for sødning, du foretrækker. Palmesukker er et nemt og forholdsvist billigt alternativ i forhold til yaconsirup. Du kan også bruge en banan eller en håndfuld dadler samt måske en knivspids stevia - jeg brugte følgende grundet det lave glukæmiske index: 60 gram yaconsirup plus en knivspids stevia
 
*** Du behøver ikke alle disse typer krydderier, kanel og kardemomme er de vigtigste samt en god mængde af det - jeg brugte dog følgende: 2 spsk kanel, 1-2 spsk kardemomme, 2 tsk nelliker, 2 tsk allehånde, 1 tsk ingefær og 1 tsk vaniljekorn


 Jeg er allerstørst fan af æble-kanel-rosin-smagsvarianten samt chokolade-rosin-nødde-smagsvarianten. Jeg glemte selv mine hasselnødder, hvilket kan ses på ovenstående billede - de ville altså lige have sat prikken over i’et på det brød, som jeg faktisk også formede et par boller af.
 
Smagsvarianten med tranebær og græskarkerne var jeg selv lidt avanceret med, og vendte græskarkernerne på panden i lidt palmesukker inden de kom i dejen efter nedkøling. Jeg synes dog ikke det gjorde den helt store forskel, og derfor har jeg ikke skrevet det ind som en del af opskriften, men hermed givet videre til inspiration, hvis du skulle have lyst til det.
 
Jeg har tidligere lagt en opskrift op mine anderlede dessertboller, der var lavet på en blanding af græskar og gulerod. Det synes jeg egentlig giver det bedste resultat - men så er forskellen heller ikke større end at det går helt fint med enten gulerod eller græskar. Men hvis du er i gang i forvejen, så kan du måske lige så godt lave en virkelig stor portion, og altså både brød og boller af en blanding af gulerødder og græskar. Disse brød er også fine at fryse ned, så jeg giver den selv hele armen, når jeg nu er i gang alligevel …
 
Jeg er selv stor fan af disse brød, da de giver en virkelig god fornemmelse af at man har fået lidt sødt og dessert, uden af min blodsukker forstyrres bemærkelsesværdigt og samtidig føler jeg de mætter godt, så man kan nøjes med en skive eller to og føle sig pænt veltilfreds.
 
Som sagt er disse brød glutenfrie, mælkefrie og uden hvidt sukker. Derudover indeholder de ikke helt lige så mange nødder og kerne som stenalderbrød, og jeg føler derfor min krop bedre kan tåle denne slags brød hver dag. De mange grøntsager er vist med til at afbalancere dette. Du kan også se en usødet version af disse brød i form at mine sunde burgere med grøntsagsboller. Bliv ikke forskrækket over ingredienslisten, meget af denne er krydderier og flere af mel/fibre-ingredienserne kan erstattes til mandelmel og loppefrøskaller, HUSK. De er dog vanvittigt gode, så tøv ikke med at lave dem. Bare brug rigeligt med krydderier, og du har det sundeste brød med masser af protein, fibre og grøntsager!


Servér eventuelt disse lunede dessertbrød med en klat smør, lidt yaconsirup eller anden sirup, og/eller en teskefuld syltetøj uden sukker. Nammenam ...
 
Sødt & sundt på en og samme tid J
 
Nammenam,
LevSundtNU


Alle billederne i dette indlæg er taget af fotograf Jonas Raaby
 
jraaby [snabel-a] googlemail.com

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar