09 marts 2013

Palmesukker, yaconsirup, stevia med flere - mine alternativer til hvidt sukker …

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at hvidt sukker er skidt for kroppen. Bare mærk hvordan din krop har det, når du har spist slik eller andre søde sager med det hvide, forarbejdede sukker. Min krop bliver tung, træt og jeg bliver oppustet. Og hvis du ikke kan mærke dette, så forsøg en måned uden sukker, og prøv så at se hvordan du har det i din krop efter en pose slik, og mærk godt efter …
 
Jeg har af præcis denne årsag for længst smidt alt hvidt sukker ud på hjemmeadressen, og det sker meget sjældent at hvidt sukker havner i min krop. Man har jo sine dage, eller det kan være svært helt at undgå i selskaber, men i det store hele undgår jeg allerhelst det hvide stads, da jeg bare bliver pænt utilpas af det.

Hvis du ellers har brug argumenter for at smide dit hvide sukker ud, så søg eventuelt på Dr. Robert Lustig på nettet og se hans lidt længere foredrag, Sugar: The Bitter Truth, om det hvide sukkers vej gennem kroppen og belastning på din lever, eller tag måske i stedet den lidt mere letfordøjelige serie, The Skinny on Obesity.

Og så får du her nogle af mine egne alternativer til hvidt sukker. En liste jeg selv bruger, når nu der skal bruges en form for sødme i en dessert eller noget sundt slik - og den får da mig til at tænke over, om der lige skulle være et sundere, mere naturligt og bedre alternativ, inden jeg vælger ingredienser ...
 
Palmesukker, yaconsirup, stevia m.fl.
- alternativer til hvidt sukker …
 
En mørk og en lys palmesukker
- alternativer til hvidt sukker ...
Sødme
Stevia
F.O.S.
Palmesukker
Yaconsirup
Ahornsirup
Honning
Lucumapulver
Mesquitepulver
Dadler
Svesker
Abrikoser
Pærejuice
Æblemos
Banan
 
For tiden er palmesukker min favorit sødning. Det er nemt at bruge, og det søder næsten så godt som almindeligt sukker, har fylde til kager og så har det et glukæmisk index på 35. Almindeligt hvidt sukker ligger på omkring 60-70 stykker. Derudover er der bibeholdt langt flere sporstoffer, mineraler og vitaminer i produktet, som gør det nemmere for kroppen at arbejde med. Det er mere naturidentisk. Min krop får i hvert fald ikke helt samme sløjhed eller utilpashed af dette.
 
Jeg bruger to forskellige slags, som også er de billigste jeg har fundet. Det meget mørke og mere grove palmesukker er Panela, og det har jeg købt i Torvehallerne hos Il Fornaio for 58 kr. De har haft udsolgt rigtig længe, men endelig fået det hjem igen, juhu - så go for it. Det mere lyse og fine palmesukker er fra Sweet Tree og det har jeg også købt for 58 kr. hos Naturpoteket på Christianshavn. Det er begge dele for 500 gram og dermed billigere end det de sælger i andre helsekostbutikker fra The Raw Chocolate Company, som ellers er billigst med mange andre produkter. Jeg synes bedst om smagen af det mørke palmesukker, det virker også allermest naturidentisk, men det lyse er lettere at opløse, når jeg har brug for det i flydende form.

Og når jeg flotter mig, så anvender jeg yaconsirup. Det har et GI på kun 3-5, hvilket er utroligt lavt og dermed næsten ikke blodsukkerforstyrrende overhovedet. Også min krops favorit, hvis den kunne få lov at vælge og pengepungen ikke fik noget at sku' ha' sagt... Det er nemlig noget dyrere, da det også skal bestilles over nettet, og som regel har jeg bestilt det enten i England eller Sverige, men kan se at et par danske sites også er begyndt at føre det nu. Det er lidt drøjt i brug, men til gengæld består det af en stor del fructo-oligosaccharider, en form for sukkerstoffer eller inulin, der passerer ufordøjet gennem kroppen - altså uden at blive forbrændt, da det agerer som et præprobiotisk stof og siges at blive omdannet til fibre i tarmene. F.O.S. som også står på listen er lige præcis dette stof i pulverform, men også pebret i prisen, og så synes jeg yaconsiruppen er nemmere at bruge og søder med en mere rund og mørk sødme, melasseagtig eller tæt på en tyk ahornsirup. Begge indeholder dermed også helt naturligt færre kalorier.
 
Det skal så lige siges, at mange af disse sukkererstatninger jo også indeholder kalorier og er forholdsvist koncentrerede former for sukkerstof, selvom det hvide sukker er værre. Det er ikke altid så godt for vores kroppe at modtage så meget sukkerstof på en gang, når vi ikke er i bevægelse mere end vi er i dag. Derfor forsøger jeg generelt at mindske sødmen i min kost. Jeg kan også mærke, at jeg får det bedre, når jeg ikke får så meget sødt eller spiser så mange desserter, selvom det er de sundere varianter. Jeg får i hvert fald nemmere ved at holde min mæthed stabil og mine cravings forsvinder. Og det er altså en stor fordel, synes jeg selv – så mindskes også følelsen af at skulle kæmpe en kamp mod den søde tand …
 
Jeg forsøger derfor også at veksle mellem de former for sødme jeg bruger i desserter og til guf i det hele taget. For nogle har bedre smag, andre færre kalorier, nogle lavere GI, andre helt naturlige, nogen uden bismag, andre lettere konsistens og nemmere at dosere - så afhænger meget af hvad jeg skal bruge sødmen til og hvordan jeg så finder den bedste løsning.
 
Et spørgsmål: hvilke alternativer bruger du til at søde med ??
 
Der findes selvfølgelig også agavesirup og sukrin i flere varianter, men da min krop ikke er så glad for disse to alternativer, er de ikke røget på listen...

Rigtig god fornøjelse med de sødere alternativer J
 
Sweet taste & dreams,
LevSundtNU

4 kommentarer:

 1. Hvem sælger yaconsirup herhjemme? Har virkelig gået og ventet på dette vidundermiddel, da det jo er flittigt brugt på blandt andet de norske blogs...

  SvarSlet
 2. Kære Rosa,

  Jeg har set det her hos Råvarebutikken ;)
  http://www.ravarebutikken.dk/frugt-sodning/yaconsirup-250-g.php

  Rigtig god weekend her om snart!
  KH Ditte

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har godt set det... men det er desværre ikke en dansk side. Den er bare oversat til dansk. Firmaet er svensk og sender fra Sverige... og man kan derfor ikke betale med dankort.
   Så vi må vente lidt endnu. Men sig endelig til, hvis du støder på det, ikk?
   God weekend til dig også.

   Slet
  2. Åh altså - ja, så er det ikke så nemt. Jeg har selv købt det et par steder med visa dankort, men har ikke prøvet med alm. dankort, som vel nok ikke virker på de udenlandske sites...

   Der hvor jeg har købt er dog her:
   http://www.rawfoodshop.se/raw-yacon-sirap-p-295.html
   og her:
   http://www.gojiking.co.uk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=113

   Øverste er dog udsolgt lige pt.

   Så ja, vi må nok vente på de danske sites kommer efter, det tager altid noget længere - en smule frustrerende !!

   KH Ditte

   Slet