30 marts 2013

Aromatisk gulerodsbrød med rosiner

 

Sundt og mættende brød med meget få ingredienser
- glutenfrit samt helt uden mælk og hvidt sukker

Min veninde kom med en udfordring, om jeg kunne lave en opskrift på mine anderlede dessertboller med så få ’anderledes’ ingredienser som muligt. Så her kommer min allerletteste udgave med så få ingredienser som muligt, som jeg desuden har lavet om til brødform, da man så også slipper for at stå og forme til boller. Og det smager altså stadig skønt, mætter godt med en del protein og godt for fordøjelsen med en god mængde fibre.

Jeg har nu også haft flere til prøvesmagning af disse boller og brød, og mine kære forsøgskaniner er alle blevet meget overraskede over smagen. De har alle følt, som jeg selv gør, at det er et super alternativ til kager og andre søde sager. Et godt mellemmåltid, morgenmåltid eller som en dessert til te eller kaffe - skal lige siges, at det smager bedst lettere lunet, hvis du spørger mig. Velbekomme!
 
Aromatisk gulerodsbrød med rosiner
- glutenfrit & mælkefrit
 
Ingredienser
350 g økologiske gulerødder
4 æg
75 g mandelmel *
15 g loppefrøskaller, HUSK
6-8 spsk palmesukker **
En masse krydderier ***
En smule Himalayasalt
 
Evt. 50 g rosiner
 
Opskrift
1) Tænd din ovn på 160 grader
2) Blend gulerødderne så fint som muligt, og hæld i en stor skål
3) Miks æggene i grøntsagerne
4) Bland de tørre ingredienser sammen, og vend dem i grøntsagsblandingen
5) Bland godt sammen til en ensartet dej, tilsæt rosiner og lad dejen hvile en smule
6) Fordel dejen i en brødform beklædt med bagepapir
7) Bag i ovnen i omkring 60 minutter
8) Værsågod - så er der sødt, aromatisk og lunt gulerodsbrød, guf !!
 
* Du kan også bruge mandler, samme mængde, som du bare blender til en fin mel plus måske lidt ekstra HUSK - jeg brugte det fiberholdige mandelmel fra Funktionel Mad, som kan købes i Helsemin og på flere helsesites så som naturoghelse.dk, helsplus.dk samt helseriet.dk.
 
** Du kan bruge den form for sødning, du foretrækker. Palmesukker er et nemt, sundere og forholdsvist billigt alternativ. Du kan også bruge en banan, en håndfuld dadler samt måske en knivspids stevia - jeg brugte følgende grundet det lave glukæmiske index og lave kalorieindhold: 2 tsk FOS og 4 spsk yaconsirup
 
*** Du behøver ikke alle disse typer krydderier, kanel og kardemomme er de vigtigste samt en god mængde af det - jeg brugte følgende: 3 spsk kanel, 2 spsk kardemomme, ½ spsk nelliker, ½ spsk allehånde, 1 tsk ingefær, 1 tsk vaniljekorn og en smule Himalayasalt
 
Som jeg skriver i introen, så har flere af mine kære venner og veninder nu fået øjnene op for, at denne slags brød og boller virkelig er gode alternativer til den traditionelle slags. Det er ikke svært at bage, man skal bare huske en masse krydderier, så der kommer god smag i og det ikke kommer til at smage for fersk på grund af den store mængde grøntsager. Man tror det bare ikke, når man læser ingredienserne… Og så mætter det rigtig godt på grund af æggene, og du får tilmed en masse grøntsager samt sunde ingredienser fra fibrene og krydderierne.
 
Jeg vil ikke sige, at det er som rigtig brød. Man skal lige vende sig til konsistensen og at smagen jo ikke er som en almindelig bolle eller skive brød bagt med mel. MEN sundheden og renheden i ingredienserne slår bare alt på supermarkedshylderne med utallige banelængder, og det er virkelig værd at tage med. Dette brød er glutenfrit, det er mælkefrit og det er helt uden hvidt sukker. Du har styr på mængden af salt, som er minimalt, og det er tillige uden forarbejdet stivelse eller nogen andre former for forarbejdede eller kunstige ingredienser. Ingen aromaer og heller ingen farvestoffer. Og ingen dårlige fedtstoffer. Det bliver altså ikke meget bedre!!
 
Min gode veninde blev også meget overrasket, da jeg havde lavet mine sunde burgere med grøntsagsboller til os, sidst hun kom på besøg - og jeg tror bestemt, at hun selv kommer til at lege lidt med disse anderledes brød og boller hjemme i køkkenet. Denne opskrift er i hvert fald til ære for hende J
 
Jeg kan lige nævne, at brødet skal være på køl, og kan sagtens holde sig nogle dage. Og ellers kan det udmærket fryses ned. Jeg tager selv en pose op aftenen før jeg står og mangler, og så tør det op i køleskabet natten over, meget nemt…  

Jeg har ikke tilsat fedtstof til dette brød, men det ville sagtens kunne lade sig gøre og give et fint resultat. Hvis du lever en LCHF livsstil, så kan det være du har brug for det, og hvis du ikke gør, så behøves det heller ikke. Jeg har ikke tilsat fedtstof, da jeg lige i øjeblikket har sat smør på hylden i mit køleskab og eksperimenterer lidt med dette - og jeg kan kun anbefale dette brød lunet med en klat smeltet smør på toppen, guffeliguf. God fornøjelse!
 
Et sødt, aromatisk og sundt alternativ til
dine hygge- eller morgenstunder J
 
Guffeliguf,
LevSundtNU

Alle billederne i dette indlæg er taget af fotograf Jonas Raaby

jraaby [snabel-a] googlemail.com

6 kommentarer:

 1. Mums, elsker gulerods og krydder kage, så det er længe efterlyst :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sabina,

   Det gør jeg virkelig også - og her får man virkelig smag af det, om end i lidt mindre grad, så med langt bedre samvittighed ;)

   Rigtig god fornøjelse!
   KH Ditte

   Slet
 2. Det her glæder jeg mig til at prøve.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Malene,

   Det er jeg rigtig glad for at høre - håber det bliver vellykket - det er virkelig blevet en fast del af min hverdag at lave brød og boller på denne måde ... Min mave har det godt med det og end of the day er jeg mere mæt og tilfreds ;)

   God dag,
   KH Ditte

   Slet
 3. Hej Ditte:-) Tak for en dejlig opskrift, har bagt dit brød i dag og det er et fantastisk brød:-) Glæder mig til min datter skal smage det i morgen tidlig:-) Mvh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte,
   Tusind tak for din feedback - det er bare SÅ dejligt at vide når andre har god nytte af mine opskrifter og især hvilke de synes er rigtig gode :)
   Skøn søndag til dig og familien - håber din datter også kan lide brødet !
   Kærligst, Ditte

   Slet