17 marts 2013

Fyldig og velsmagende suppe på et styks Bornholmerhane - med meget nem tilberedning


Solen giver anledning til forårshumør, men kulden minder stadig lidt om vinter. Så her får du lige en opskrift på en skøn suppe, du kan varme dig på. Den smager virkelig dejligt, er super sund med en kæmpe bunke grøntsager og meget let at lave. Bare sæt det hele over, pil kød af en hane efter en times tid og blend suppen - vupti, du er klar! Det bliver ikke meget nemmere… Velbekomme!
 
Fyldig grøntsagssuppe
- med Bornholmerhane
Fyldig og velsmagende suppe
- på et styks Bornholmerhane og masser af grøntsager

Ingredienser
1 styks Bornholmerhane
2 poser suppeurter
2-4 rødløg
½ flaske hvidvin
Eddike og tamari
Krydderier: karry, garam masala, timian, rosmarin, hvidløgspulver, ramsløg, chili, salt og peber
 
Opskrift
1) Rens og skyl hanen og svits ham af i bunden af en stor suppegryde ved høj varme
2) Tilsæt lidt eddike samt tamari og lad det svitse godt af
3) Tilsæt den halve flaske hvidvin, suppeurter, rødløg, krydderier samt vand til hanen er dækket
4) Lad retten simre en times tid, tag hanen op og pil kødet af
5) Blend suppen med en stavblender, smag til og server med kødet fra hanen
 
Jeg brugte en jordbæreddike til denne lyse suppe, men jeg er sikker på en hvidvinsbalsamico eller æblecidereddike vil fungere lige så godt. Eddiken kan også sagtens undlades, da der er en del vin i retten. Jeg har heller ikke sparet på krydderierne, så vær rundhåndet, især med karryen og de tørre krydderurter. Du kan også sagtens smide ekstra grøntsager i retten, hvis du har nogen tilovers i køleskabet, som du skal have spist. Retten bliver formentlig ikke ringere af lidt ekstra rodfrugter, gulerødder eller lignende. Du kan også sagtens bruge friske hvidløg, som heller ikke burde gøre retten spor ringere - jeg er bare en lille kylling, når det kommer til rå hvidløg, og synes det er nemmere at bruge det i form af pulver eller granulat. Leg med sammensætningen – du kan med sikkerhed bruge mange forskellige grøntsager, rodfrugter, krydderier samt kød, og opnå en dejlig fyldig suppe. Det er en skøn og let måde at få mange grøntsager i sin kost, og så på velsmagende vis.

Jeg har tidligere lavet denne suppe i en lidt anden og tykkere version uden vin, faktisk som en af de første opskrifter her på bloggen. Denne opskrift samt et par flere har jeg samlet til dig her, bare som en liste med lidt inspiration til de lidt mere varme og fyldige retter med massere af grøntsager:

Saftig kylling med voldsomt mange grøntsager
Cremet jordskoksuppe - den seriøst sunde variant
En sundere græskarsuppe serveret med kylling
Paprikagryde med et læs af grøntsager og sojafløde
Den nemmeste tomatsuppe
Måske lidt for tyk suppe - og virkelig mør oksesteg
 
Det er virkelig rart at solen nu begynder at være mere fremme og det er lysere om morgenen. Her i den sidste tid af vintermånederne har det nemlig været lidt lunkent med overskuddet på energikontoen. Og jeg synes det er noget som vender tilbage sidst på vintersæsonen hvert år, og jeg har i den forbindelse lagt mærke til, at det hjælper mig at ændre, hvad jeg spiser og måden det er tilberedt. I de varmere måneder af året trives jeg rigtig godt på en masse rå grøntsager, men det er som om at min krop godt vil have sine næringsstoffer i lidt mere tilgængelig form i de mere kolde måneder. Det betyder altså varme! Så alle sammenkogte retter, supper og andre fyldige retter, hvor jeg kan få en masse god næring ud af hele kyllinger, ænder, oksestege samt grøntsager, krydderier og krydderurter. I diverse kombinationer. Jeg kan mærke det har en god virkning og giver min krop mere energi. Og jeg tror vi skal passe lidt på med de helt hardcore raw udskejelser og spisevaner i vintermånederne, da vores kroppe måske kan have brug for mere varme samt mere lettilgængelig eller -fordøjelig næring fra vores råvarer. Jeg har i hvert fald fundet frem til, at det hjælper på mit eget energiniveau og følelsen af velvære i min krop, når den her i de kolde måneder får gode fyldige og varme kødretter baseret på massere af grøntsager og krydderier. I hvert fald i et eller to af mine måltider om dagen. Kan ikke helt undvære grøntsager og frugt i sin naturlige form, men kan mærke stor forskel ved at gå mere over til de varme retter i kulden. Måske er det varmen, måske er det nærring fra kød på benene af dyrene, måske er det simretiden og væsken, måske er det kombinationen …
 
Varme, fylde, smag og næring i kulden J
 
Sip sip sip sip sip,
LevSundtNU


Alle billederne i dette indlæg er taget af fotograf Jonas Raaby
 
 jraaby [snabel-a] googlemail.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar