14 juni 2011

Forfriskende ice tea – den sunde udgave

Vær sød ikke at købe færdiglavet ice tea, please – det er fyldt med tilsætningsstoffer, unaturlige aromastoffer, sukker eller sødemidler og meget andet kunstigt. Lav i stedet denne vidunderligt nemme og velsmagende ice tea, der er et langt sundere alternativ. Den kan desuden holde sig en hel del dage i køleskabet, så lav et par liter mens du er i gang. Velbekomme!

Hjemmelavet og forfriskende ice tea

Ingredienser
Forfriskende ice tea
- den sunde og meget
nemme udgave 
1 net saftige appelsiner
Din favorit frugtte blanding
Evt. 1 citron eller lime

(ca. 2 liter forfriskende ice tea)

Opskrift
Kom to liter vand i en gryde og fyld 1-2 lange teposer med din favorit frugtte blanding. Fyld dem ikke helt op, men efterlad en del plads, så du nænsomt kan binde en knude på posen uden den går i stykker. Læg poserne i det kogende vand og lad det hele stå og koge ned til cirka halv mængde. Gør gerne dette aftenen før, så teen kan stå og køle ned natten over under låg. Alternativt kan du have en stor flaske, som du kan fylde med teen og lægge den på køl i nogle timer. Her imens tager du appelsinerne og presser saften fra dem. Stop når du har cirka en liter friskpresset appelsinjuice. Derefter fyld lidt isterninger i en karaffel, og hæld halvt af hver appelsinsaft og afkølet te i og miks sammen. Vupti – sund og forfriskende ice tea klar til servering!

Et rigtig godt tip: fyld en isterningpose med det afkølede te og en anden med appelsinsaften, så har du isterninger i stærke farver til din iste – og så fortyndes teen ikke, hvilket godt kan gøre den en lille smule vandet.

Hvis du synes rigtig godt om de mere syrlige udgaver af iste, så kan du presse saften af en citron eller en lime eller to i blandingen, og du opnår lidt mere bid!

Du kan også i et nødstilfælde, hvor du ikke har særlig god tid, købe en liter friskpresset appelsinsaft i dit supermarked. Du bør dog lige vide, at det smager bedst med friske appelsiner og at dette også holder saften basisk, da den ikke er pasteuriseret som anden indkøbt appelsinsaft. Køb dog den friskpressede, hvis det skal være, da denne indeholder flere næringsstoffer og vitaminer, da den ikke er lavet på koncentrat.  

Til opskriften her har jeg anvendt en rigtig dejlig frugtte blanding fra A.C. Perch’s, men enhver naturlig frugtte uden for mange aromastoffer kan anbefales. Hvis du som mig godt kan lide noget med god og kraftig smag, så kan skovbær, brombær og den slags mørke og kraftfulde bær anbefales.

Dette er en skøn ting at lave med mindre børn, da de synes det er sjovt og sagtens kan hjælpe til – og så elsker de bare smagen, der slår en sukkersød sodavand any time…

Jeg har selv lavet denne forfriskende ice tea med mine kære gudbørn, når de har været på weekendbesøg. Her får de lov til selv at vælge hver en frugtte, når vi er i byen og handle, så de kan lave hver deres egen version. Derefter koger de selv teen og sætter den til afkøling om aftenen. Og så presser vi gerne appelsiner næste morgen og mikser hver deres egen smagsvariant. En herlig fælles hygge-aktivitet…

Vidunderlig sund og kølig forfriskning!

Sip sip sip,
LevSundtNU

4 kommentarer:

 1. - Det er en lidt utydelig og uklar opskrift du har her, men vi prøver alligevel :)(-:

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Victor,

   Det vigtigste er at lave en meget kraftig te, og så mikse den ca. 50/50 med friskpresset appelsinjuice - alt efter hvordan man nu foretrækker smagen.

   Jeg har selv lavet teen på mange forskellige måder, med alm. brevte jeg har smidt i og med rigtig god, løs te. Jeg kan ikke huske hvor meget der er i poserne i supermarkederne, men hvis du køber løs te her, så skulle en af de mindste poser være rigeligt...

   Det skal nok blive godt - tror aldrig det har fejlet for mig med gode frugtteer. Og så er fordelen jo at der hverken er sukker eller andet tilsætning i :)

   Rigtig god fornøjelse,
   KH Ditte

   Slet
 2. Svar
  1. Ja, det er faktisk lidt fedt :)

   TAK,
   KH Ditte

   Slet