20 juni 2011

Fantastisk grillmarinade – nakkekoteletter med spidskål

Denne marinade kræver ifølge min opskrift lidt mange ingredienser, men anvend hvad du har. Det vigtigste her er, at sødmen ikke kommer fra ketchup eller andre sukkerholdige produkter. Jeg anvender i stedet min dadelpuré samt appelsinsaft for at tilføje sødme, der er en vigtig komponent i en god marinade. Så dette er mit bud på et ganske naturligt alternativ, der giver en dejlig kraftig smag af barbecue og gør dit kød lækkert mørt. Skønt til dit grillkød, eller her i denne version, som er en dejlig nem ret lavet under grillen i min ovn. Velbekomme!

Nakkekoteletter med hjemmelavet grillmarinade

Ingredienser
Nakkekoteletter med hjemmelavet grillmarinade
- på bunkevis af grøntsager
Marinade:
1 moden og saftig appelsin
1 lime eller ½ citron
3 spsk figen-dadel eddike
3 spsk hindbæreddike
12 spsk kinesisk soya
12 spsk olie
5 spsk dadelpuré
1 lille dåse tomatpuré
6 spsk barbecue krydderiblanding
1-2 spsk paprika
1 spsk Santa Maria pebermix
2 tsk hvidløgspulver
2 tsk løgpulver
1 tsk kryddersalt

Evt. 1 tsk ramsløg
Evt. 1 tsk røget paprika
Evt. ½ tsk cayennepeber
Evt. ½ tsk chiliflager (uden kerner)
Evt. 1-3 tsk grov sennep

Tilbehør:
En stor nakkefilet 2-3 kg.
1 spidskål
1 kg rødløg
Evt. råkost som tilbehør

Opskrift
Pres saften fra appelsinen samt en lime eller halv citron. Bland heri alle de andre våde ingredienser og pisk let sammen. Derefter hælder du alle de tørre ingredienser i blandingen og rører godt rundt til massen er jævn uden klumper. Sæt marinaden på køl. Tag dit kød frem, skær det ud i gode størrelse koteletter og læg et passende antal i portioner i fryseposer. Tag derefter marinaden og hæld lige mængder i hver pose, fordel marinaden godt rundt på kødet, bind en stram knude og læg poserne på køl i dit køleskab. Lad kødet marinere minimum natten over, men hjertens gerne 2-3 dage. Brug så de portioner du har brug for de næste par dage og smid resten i fryseren. Skyl kålen, skær dette samt løg i strimler og læg det hele i bunden af en bradepande. Læg fire til seks af de marinerede koteletter på toppen og giv det 20 minutter i ovnen ved 200 grader. Giv det lidt grill til sidst, hvis det skal have lidt ekstra farve og sprødhed. Lav eventuelt en råkost af gulerod, græskarkerner, rosiner og frisk ananas i stykker. Retten er nu klar til servering!

Dette er marinade til en rigtig stor portion kød. Jeg anvendte selv en nakkefilet på ca. 2,5 kg, som jeg skar ud til nakkekoteletter og anvendte til denne ret samt til et par grillaftener. Og jeg tror stadig, at jeg har en pose eller to i fryseren…

Hvis du ikke har dadelpuré på køl finder du min opskrift lige her ’blid sødme med dadelpuré

Et rigtig godt tip: hvis du ikke gider lave en portion dadelpuré klar, så kan du tage 10-12 dadler og lægge dem i blød i appelsinsaften. Efter en times tid eller natten over i køleskabet, blend med stavblender til en lind masse og bland derefter resten af ingredienserne som i opskriften ovenover.

Og leg endelig med marinaden! Den smager rigtig godt i en masse forskellige variationer. Anvend måske ikke tomatpuréen, hvis du ikke ønsker tomatsmagen men mere fokus på krydderierne. Anvend rødvinseddike, hvis du ønsker et hint af rødvinssmag. Dette smager godt til mørkt kød. Anvend måske en sherryeddike i stedet. Dette smager godt til lyst kød. Du kan også anvende jordbæreddike i stedet for hindbæreddiken. Og du kan også tage tomatpuréen, paprika og barbecuekrydderierne ud og erstatte med tørrede krydderurter som timian og rosmarin, måske lidt gurkemeje. Dette smager særdeles godt til fjerkræ. Slå dig løs og fortæl mig gerne om dine eksperimenter og oplevelser!

Hemmeligheden i denne marinade er, at frugtsaften sammen med eddikerne er med til at mørne kødet. Derudover giver de smag sammen med krydderierne. Dadel- samt tomatpuréerne sammen med olien er med til at glasere kødet under stegning eller grill, og samtidig er de med til at afbalancere syren fra citrusfrugterne og eddikerne. Jeg lover, at du med denne marinade kan gøre dit kød smagfuldt samt rigtig lækkert mørt.

Til retten her havde jeg min far og farbror på besøg og da det ikke var grillvejr, lavede jeg derfor et stort fad med spidskål, rødløg og seks kæmpe koteletter samt råkost som tilbehør – denne kom dog ikke med på billedet. Mænd er jo glade for kød, men da de begge kunne trænge til at tabe lidt af vommen, blev det serveret med bunkevis af grøntsager. Stort set alt blev spist op og jeg fik flere komplimenter på kødets smag og ”mørhed” J

Min fantastiske marinade til dit lækre grillkød!

Kræs kræs kræs,
LevSundtNU

Ingen kommentarer:

Send en kommentar