30 juni 2013

En naturlig og billig kilde til OMEGA-3 & kostfibre


Jeg elsker virkelig chiafrø, som er fulde af omega-3, fibre, vitaminer og mineraler. Og jeg bruger dem i en del af mine opskrifter som en helt naturlig gelerings-agent eller jævner, såsom i denne nougatcreme og denne mandelcreme.  Både hele og blendede, som du kan se. Meget sunde alternativer og så er begge disse cremer utroligt nemme at lave.

MEN, hvis du ikke har chiafrø, ønsker et billigere alternativ eller bare gerne vil variere en smule, så fungerer HØRFRØ altså som en god substitut. De er meget ens disse frø og er begge gode kilder til omega-3. De indeholder begge en god mængde sunde fedtstoffer, protein og fibre. Foruden kalium, kalcium, magnesium og jern. Chiafrøene indeholder flest fibre, hvorimod hørfrøene indeholder mest magnesium og vitamin B6. Og begge frø hjælper din fordøjelsen grundet fiberindholdet, der giver dem denne her geleringsevne.
 
Den bedste måde at få et godt tilskud af hørfrø og dermed omega-3 fedtsyrer og fibre er derfor enten at lave en gel af dem, eller at blende dem til en fin mel. Jeg beskriver nærmere hvordan og hvorfor herunder. Velbekomme!
 
HØRFRØ

Ingredienser
Gel af hørfrø
1 del økologiske hørfrø
10-12 dele filtreret vand
- eller afkølet kogt vand
 
Drys med blendede hørfrø
2 dl blendede hørfrø
1 dl kokosmel, blend evt. halvdelen med hørfrøene
½ dl blendede græskarkerner
½ dl knuste cashewnødder
1 dl knuste hasselnødder
1 dl knuste mandler
½ dl hampefrø
 
(alt sammen helst økologisk)
 
Opskrift
1) Blend evt. hørfrøene i en minihakker eller kaffekværn til en meget fin mel
2) Bland hørfrøene eller hørfrømelet med vand og sæt i køleskabet
3) Lad dem stå natten over og brug herefter i drikke, smoothies eller andre retter

Årsagen til at det er godt at lave en gel ud af hørfrøene eller blende dem til en fin mel er, at de kan sætte sig fast til tarmvæggen og dermed kan noget af deres fantastiske helseeffekt forbigå, hvis det ender således. Så lav til en gel eller blend til fin mel, og du har en skøn og naturlig kilde til omega-3, fibre og en hel del mineraler … Fibrene arbejder således meget bedre med dine tarme og forbedrer din fordøjelse samt din udskillelse af affaldsstoffer, som disse fibre også er med til at transportere ud af din krop. Uhh, skøn vej til sundhed og naturlig ungdom.
 
Jeg anvender også de blendede hørfrø som drys på min mad – fx bare som topping på en kødsovs med revne gulerødder. Du smager det slet ikke og det giver fantastiske, naturlige nærringsstoffer til din krop. Et tip jeg har opsnappet hos ”guruen” Jon Gabriel. Han arbejder blandt andet med visualiseringer som en vej til den krop man ønsker. Dette ligger ikke langt fra min egen tilgang og min anvendelse af mindfulness og meditation som en grundsten i forhold til at tage en holistisk tilgang til kroppen (og sindet og sjælen). Jeg kan godt anbefale at snuse nærmere til hans bøger eller andre aktiviteter på nettet ….
 
Min egen drys kan du se herover, hvor jeg anvender en blanding af frø, kerner, nødder, kokos og mandler. De knuste nødder laver jeg ofte bare i en pose og bruger en kagerulle til at knuse dem med. Så opnår jeg en god størrelse og bibeholder noget knas uden at få blendet dem for fint i en blender. Bland evt. lidt morbær, gojibær eller små rosiner i mixet, eller forskellige pulver som maqui, acai, granatæble eller maca for ekstra energi. Det er et herligt mix, og kan også klart anbefales på toppen af en tyk, frossen smoothie du spiser med ske, i selve smoothien, eller hvis du spiser mælkeprodukt så på toppen af din yoghurt. Guf for din krop!
 
Naturlige kilder til omega-3 og fibre!
 
KNAS & GUF,
LevSundtNUBillederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar