19 november 2012

Måske lidt for tyk suppe – og virkelig mør oksesteg

Min måde at forsøge at leve sundt på, er primært ved at forsøge at få flere grøntager ind i min kost. Som du kan læse under mine sunde kostråd, så forsøger jeg at holde fokus på det, som jeg ønsker at maksimere, og ikke på alt det jeg ikke har godt af at spise.  Derfor forsøger jeg også hele tiden at finde på flere måder at lave retter med flere grøntsager. Det vigtige for mig er dog samtidig, at det virkelig skal smage godt, for ellers holder det bare ikke rigtig for mig i længden.
 
Så her får du en opskrift, hvor jeg har anvendt de smukke rød-orange sweet potatoes, og lavet en slags tyk suppe ud af det. Retten er super let at lave, da du laver det hele i en stor gryde med et stort stykke oksebov eller -klump, og bare tager kødet op og blender resten til slut…
 
Så skal sindet og tankerne bare lige acceptere, at der ikke er hverken ris, pasta eller andet tilbehør til. Det har jeg jo vendt mig til efterhånden, og har ikke længere brug for at skulle kategorisere det jeg spiser som enten sovs eller suppe, for at kunne acceptere det som et måltid. Og ærlig talt, så ved jeg ikke om dette skulle hedde sovs eller suppe. Bemærk måske, hvordan du selv har det med dette ...? Er det gamle paradigme med tretrinsraketten: kød, sovs og kartofler, afskaffet, eller forhindrer det os stadig i at leve sundere og vælge mad, vores kroppe har det bedre med, uanset hvilken form det nu kommer i …??
 
Velbekomme!
 
Virkelig mør oksesteg
- serveret med tyk suppe
af sweet potatoes
 
Ingredienser
Oksegrydesteg på 1-1½ kg
6 store sweet potatoes
2-3 store rødløg
Figen-dadel-eddike
Hvidløgspulver
Rosmarin
Timian
Peber
Salt
 
Tilbehør:
Frosne ærter
Mine lækre ristede frø og kerner med salt
 
(til flere dage,
eller formentlig nok til 4 personer)
 
Opskrift
1) Vend oksestegen i bunden af en stor gryde ved høj varme, så den brunes på begge sider
2) Tilsæt en god sjat figen-dadel eddike ud over okseklumpen og lad det svitse af
3) Skræl, skyl og skær alle grøntsager i store stykker
4) Tilsæt retten sammen med krydderierne,
og vær ikke nærig med hverken rosmarin eller timian
5) Tilsæt en god del vand, så det dækker et stykke over kød og grøntsager,
og lad retten småsimre i et par timer
6) Tag kødet op og blend resten af grøntsagerne til en tyk suppe
7) Tilsæt en portion frosne ærter, så de lige tør op og varmes i suppen
8) Server suppen med kødet og drys eventuelt med lidt frø og kerner
 
Jeg anvendte selv en figen-dadel eddike, som jeg vist har nævnt en del gange, og ellers kan jeg sige, at den er købt hos Oil & Vinegar i Fields. Du kan dog bruge en hvilken som helst god eddike vil jeg tro, en god rødvinseddike eller balsamisk eddike, ville kunne give samme gode grundtoner i smagen af denne ret.
 
Jeg har drysset med mine lækre ristede frø og kerner, som jeg denne gang har lavet med Lene Hanssons kryddersalt. Så er der lidt mere bid i dem end med almindeligt salt. Indeholder nemlig også lidt chili.
 
Du kan sikkert tilsætte alverdens rodfrugter og grøntsager, bare tilsæt lidt af hvert. Gulerødder, pastinak, rødbede, persillerod, selleri, og hvad du ellers kan finde på. Jeg har også lavet en lignende udgave, hvor jeg anvendte suppen som sovs med masser af rødvin, og en lidt anden udgave med andre grøntsager og kylling. Første opskrift kan du se i dette indlæg, grydestegt oksesteg med smagfuld rødvinssovs, og næste i indlægge her med saftig kylling med voldsomt mange grøntsager.
 
Håber hermed du har lidt inspiration til nogle lette, smagfulde retter med flere grøntsager her i vinterhalvåret. God fornøjelse!
 
Grøntsager grøntsager og flere grøntsager J
 
Namme nam nam,
LevSundtNU

Ingen kommentarer:

Send en kommentar