05 marts 2012

Indisk masala gryderet med mørt oksekød og fyldig rødkålssalat

Jeg har endelig fundet et glas færdig-købe-indisk-krydderi-sovs, der er helt fri for kunstig tilsætning. Ingen fortykningsmidler, smagsforstærkere eller sukker. Ren og skær krydderi-heaven. Og denne sovs har jeg brugt til at lave en indisk masala gryderet, der giver det møreste oksekød i en kraftig og smagfuld sovs. Retten er ydermere utrolig nem, da den har få ingredienser og bare skal stå og simre for sig selv. Som tilbehør har jeg lavet en fyldig rødkålssalat, der giver sødme og friskhed til den krydrede gryderet. Velbekomme!

Indisk masala oksegryde

Ingredienser
Indisk masala gryderet med mørt oksekød
1-2 kg okseklump eller oksebov
1 glas garam masala paste
1 ds kokosmælk
Indisk masala gryderet med mørt oksekød
- og fyldig rødkålssalat
3-4 rødløg
Evt. 1-2 ds hk tomater

Fyldig rødkålssalat
300 g rødkål i strimler
2 appelsiner
4-6 figner
2 spsk hørfrøolie
1 spsk hindbæreddike
1 spsk flydende honning
Ovnristede mandler med salt
Evt. kokosflager
Evt. rosiner

Opskrift
1) Skær oksekødet i passende stykker, ikke for tynde strimler
2) Brun oksekødet kort af i en varm gryde med lidt olie
3) Tilsæt rødløg i tern og vend rundt
4) Tilsæt masalablandingen og vend godt rundt
5) Skru ned for varmen og lad kødet stege i 5-10 minutter
6) Tilsæt kokosmælk og evt. hk tomater
7) Lad retten småsimre i 1-2 timer
8) Skær rødkål i strimler
9) Filetér appelsinerne over en lille skål, så saften samles
10) Pres så meget saft som muligt ud af resterne fra appelsinerne
11) Bland olie, hindbæreddike og honning i appelsinsaften
12) Hæld dressingen over kålen, tilsæt appelsiner, tilsæt figner i stykker og bland
13) Hak lidt ovnristede mandler og drys som pynt over rødkålssalaten

Gryderetten er utrolig nem at lave, og kan stå og simre i timevis. Den smager kun bedre af at stå et par dage. Denne portion er også forholdsvis stor, så du kan sagtens invitere gæster på retten og ellers har du i hvert fald selv til et par dage. Egner sig fint til at blive frosset ned. Du kan anvende oksekød, som jeg har gjort, men jeg tror også lammekød ville fungere rigtig godt.

Rødkålssalaten er beregnet til to personer, der ikke spiser andet tilbehør. Retten kunne sagtens serveres med ris, men her får du et af mine forslag til et aftensmåltid uden stivelse, hvor du garanteret bliver mæt alligevel. Retten indeholder også en del fedtstof, så derfor foretrækker jeg selv at spise sådanne retter med tilbehør uden stivelse, da fedtstofferne dermed ikke suges til sidebenene i helt samme grad. Du kan se andre forslag til måltider uden stivelse i mit indlæg om et par af mine egne skridt på vejen - til sundere madvalg.

Hvis du er vild med meget cremede indiske retter, kan du undlade de hk tomater. Hvis du derimod ønsker retten mere frisk og let, så anvend to dåser. Og køb en økologisk eller almindelig dåse kokosmælk, absolut ikke en light! Så kan du lige så godt nøjes med en halv dåse og så tilsætte vand for resten. Det er den eneste forskel, så ingen grund til at betale for tilsat vand.

Jeg fandt først to forskellige varianter af de færdig-købe-indisk-krydderi-sovse, Garam Masala Paste og Madras Curry Paste, begge af mærket PASCO. De indeholder alene krydderier samt olie, og jeg fandt dem hos en grønthandler på Frederiksberg, på hjørnet mellem Finsensvej og Dalgas Blvd. Senere har jeg også fundet dem hos en grønthandler på Holmbladsgade på Amager, der også havde en del andre varianter. Her kan du se to af de glas, jeg har købt – hvor jeg til denne ret brugte den mildeste, Garam Masala Paste.


Til den fyldige rødkålssalat har jeg hakket nogle af mine ovnristede mandler med himalayasalt og drysset dem på toppen. Det giver en rigtig god smag, at de er ristede, men hvis du ikke har tid til at lave dem, så går det helt sikkert an med almindelige mandler. Du kan også bruge kokosflager i stedet for, eller begge dele, hvis du lyster. Og rosiner smager også rigtig godt på toppen af denne ret. 

Lidt indisk krydderi på din tilværelse !

Mam mam mam,
LevSundtNU

4 kommentarer:

 1. Er den ik for sød den ret. ?
  Det ser lækkert ud men vil ik lave den hvis det er for sødt kan nemlige ik li sød retter.

  Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Maria,
   Selve den varme ret vil jeg ikke mene er for sød - den er faktisk en del krydret, mange vil nok også mene stærk - men du kan tilsætte kokosmælken af et par omgange og smage til hvor meget du føler du har brug for, så du undgår den bliver for sød på den måde.
   I forhold til rødkålssalaten, så kan du fx tilsætte lidt mindre frugt og have mere kål, og så sørge for der måske er mere eddike i dressingen, så den får et godt bid. Så vil jeg også mene du er sikret i forhold til den ;)
   Håber det bliver vellykket, hvis du beslutter at gå i sving med retten :)
   God fornøjelse,
   KH Ditte

   Slet
  2. Når oki. Det lyder godt så prøver jeg det. Mange tak:)

   Maria

   Slet
  3. Velbekomme Maria :)
   Du kan også bruge lidt sennep, dijon eller kornet, i dressingen til rødkålen - det gør den mere stærk og endnu mindre sød ...
   God dag,
   KH Ditte

   Slet