11 marts 2012

Brændte mandler med karamel af palmesukker

ADVARSEL: Læs ikke videre, hvis du lige som mig mangler en smule selvbeherskelse hvad angår søde sager. Disse mandler er virkelig vanedannende og er absolut ikke for svage sjæle med lidt for lidt viljestyrke. Jeg har selv meget svært ved at holde fingrene fra disse godter – hver eneste gang jeg laver dem – så læs kun videre, hvis du tør J

Her får du min opskrift på brændte mandler i en karamel af palmesukker og kokosolie. Et sundere og hjemmelavet alternativ til de indkøbte af slagsen, der indeholder alt lige fra diverse tilsætningsstoffer, e-numre, fortykningsmidler til hvidt sukker selvfølgelig. Lav i stedet disse vidundere af virkelig knasende guf i en mere naturlig version. Velbekomme!

Hjemmelavede søde mandler

Brændte mandler med karamel af palmesukker
- hjemmelavede i ovnen
Ingredienser
200 g økologiske mandler
6 spsk palmesukker
2-3 spsk kokosolie
1 spsk honning
3-4 tsk kanel
½ tsk vaniljekorn
1 knivspids himalayasalt

Opskrift
1) Opvarm ovnen til max 150 grader
2) Fordel mandlerne på en bageplade – jævnt og kun et lag
3) Sæt i ovnen i 10-15 minutter til mandlerne er gyldne eller brune indeni
4) Opvarm palmesukker, kokosolie, salt, kanel og vaniljekorn i en gryde
5) Rør godt rundt til karamellen har en jævn konsistens
6) Tag af varmen og tilsæt de varme mandler
7) Vend godt rundt, og fordel tilbage på bagepapiret til afkøling
8) Sæt evt. i køleskabet

Honning har en mere gennemtrængende sødme end palmesukker, og derfor anvender jeg en smule honning i karamellen. Hvis du ønsker den mere eller mindre sød, så byt ud mellem de to ingredienser. Jeg tilsætter kanel, da det giver en rigtig god smag til mandlerne og karamellen, nu hvor det ikke er almindeligt sukker, der er en hel del sødere.

Karamellen bliver helt hård, når den er afkølet og smager fantastisk. Jeg har også forsøgt med at smide et par stykker i fryseren, hvilket gør karamellen helt lys og nærmest hvid i farven.

Fedtstofferne i mandlerne, og andre nødder for den sags skyld, bibeholdes i sin sunde form, hvis de ikke varmes til mere end 160 grader. Dette er derfor jeg altid sætter min ovn på 150 grader, når jeg rister mandler, kerner eller nødder. Og husk at fordel mandlerne jævnt på en stor plade og kun i et enkelt lag, da de ellers skal have længere tid og nemt bliver ristede i forskellig grad. Tag en enkelt ud undervejs og bid den over. Du kan se på farven om de er klar, de skal begynde at blive gyldne inden i, og du kan også smage det på den let ristede smag.

Sørg for at blive ved med at røre rundt i olien og palmesukkeret i starten. Man tror ikke at det vil blive til karamel, men palmesukkeret skal nok smelte og samle sig med olien, der går bare lige lidt tid. Og sørg for at gøre gryden ren forholdsvist hurtigt derefter, da karamellen størkner ret hurigt...

Uhh, det minder lidt om en sød og dejlig jul J

Knas knas knas knas knas,
LevSundtNU

5 kommentarer:

 1. Suuuk, jeg kom til at læse videre... det skulle jeg ikke have gjort! ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jane,

   Ja, den kan være dødbringende denne opskrift - hvis ikke man passer på ;)

   God fornøjelse !
   KH Ditte

   Slet
 2. Hej Ditte. Jeg har aldrig brugt palmesukker, men overvejer at lave crème brûlée i weekenden. Tror du, jeg vil kunne brænde palmesukker på toppen med brænderen i stedet for rørsukker?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette,
   Jeg tror faktisk godt det kan lade sig gøre. Måske bliver det ikke helt lige så knasende, da det er en smule mere 'vådt' (uden at være vådt som sådan) end alm. sukker. Men hvis du gør det og har tid til at sætte dem på køl eller kort i fryseren, så tror jeg faktisk godt det vil størkne som alm. sukker.
   Jeg har ikke selv prøvet det af, men ville godt turde satse - altså hvis det ikke var dronningen der kom på visit - skriv endelig hvordan det går ;)

   Held & lykke,
   KH Ditte

   Slet
 3. Øv bøv, det lykkedes bare slet ikke! Jeg fik mandler dækket af olie og store klumper karamel ved siden af! :(

  SvarSlet