17 januar 2013

7 dages juicefaste - ekstra tips og idéer fra min juicefaste i december måned ... #3


Her kommer så mit tredje indlæg i føljetonen om den 7 dages juicefaste, jeg lavede midt i december. Føler næsten at jeg allerede kunne tage en omgang mere, efter alle juledagene og nytåret. Dog må jeg sige, at min trang til sødt og min lyst til at springe helt ud i den vilde smovse i julen var noget begrænset. Min mave kunne spise mindre ad gangen, så mindre grovæderi, og jeg havde samtidig meget lyst til noget sundt. Derfor drak jeg også en grøn smoothie hver dag, hvilket gjorde den sunde og dejlige følelse efter juicefasten kunne holde lidt ved til trods for julens og nytårets hygge ...

Næste gang trænger min lever dog måske ikke helt til så meget støtte og udrensning, og jeg ville nok vælge ikke at tage så mange kosttilskud og diverse ingredienser i mine smoothies, og så nøjes med færre dage. Måske en gave til kroppen, som ville være den vel undt en gang om året. Her kommer så et par længere lister over naturlige ingredienser, som du kan få lidt ekstra inspiration fra. Du skal så virkelig ikke overgøre det, men mærk godt efter hvad din krop fortæller dig den vil have godt af, hvad tiltrækkes du af og så vælg nogle af ingredienserne ud til din juice og dine smoothies. Allervigtigst - lyt til din krop !!  

Værsågod J

Et par ekstra naturlige
ingredienser til din juicefaste
- samt kosttilskud

Ingredienser
Liste af leverudrensende
- og støttende ingredienser
§  Hvidløg
§  Grapefrugt
§  Grøn te
§  Bladgrønne grøntsager,
   fx mælkebøtte, persille, cikorie, spinat, rucola
§  Avocado
§  Valnødder
§  Gurkemeje
§  Rødbede
§  Gulerødder
§  Æbler
§  Koldpressede økologiske olier,
   fx hørfrø-, kæmpenatlys- og hampefrøolie
§  Korsblomstrede grøntsager,
   fx broccoli og blomkål
§  Citrusfrugter
§  Kål
§  Ingefær

Liste med rensende ingredienser
- nogle for lever og andre for blod
- mange fås som kosttilskud
§  Marietidsel
§  Sort valnød
§  Mælkebøtte
§  Artiskok
§  Ensian
§  Fennikelfrø
§  Malurt
§  Mistelten
§  Burre
§  Cayenne
§  Lobelia
§  Kanel
§  Kardemomme
§  Lakridsrod
§  Enebær
§  Kryddernellike
§  Padderokke
§  Bukkehornsfrø
§  Persillerod
§  Citrusskaller

Husk at du udover juicerne, et par nødder og så ingredienserne, der blandes i dine smoothies, ikke må spise andet. Ingen fast føde. Din krop skal bruges sin energi på udrensningen. Du skal dog huske at drikke masser af vand, og så kan du supplere op med diverse urteteer, som er rigtig godt for kroppen og giver en god balance, når du i juicerne får en del kulde og med teerne får varme - altså i kinesisk medicinsks forstand. Mange af ingredienserne fra den sidste liste kan findes i forskellige teblandinger. De kan dog godt være en del bitre, så forvent ikke nødvendigvis en vanvittig god smag. Man kan dog blande lidt ekstra pebermyntete i mikset, hvilket gør renseteerne lidt mindre bitre og hæslige i smagen J

Det er lidt interessant at observere det som sker med krop og sind, når maden, altså den faste føde, tages fra en i så forholdsvis mange dage. I december måned var jeg bestemt ikke det bedste sted, og kunne bare gå 2013 i møde med udsigt til arbejdsløshed og dagpenge, som jeg faktisk ikke rigtig kan leve af... Og det kunne altså godt mærkes, at følelserne sad lidt løsere under denne faste. Situationen blev mere markant. Men det er vist kun godt, at der lige blev mærket og grædt, hvilket man skal huske at tillade sig selv, når tingene kommer op til overfladen. Det føltes i hvert fald en smule fornyende og lettende at få renset lidt ud i det indre, såvel som i kroppen …

Bare vær opmærksom på dig selv, hvis du går på især en længerevarende juicefaste. Det kan få mange følelsesmæssige ting til at titte frem og man kan blive noget følsom. Og det kan altså være en god lejlighed til at få kigget lidt nysgerrigt på mønstre i reaktioner, adfærd og ikke mindst den indre dialog. Det står lidt tydeligere frem, ligesom ens forhold til mad og fast føde springer meget i øjnene. Her hjalp det mig, at jeg kunne meditere en del hver dag. Men måske også lige en hård periode at vælge til en juicefaste for mit vedkommende, og dermed slet ikke ensbetydende med at alle andre vil opleve noget lignende, men kan ske, og så er det sagt!

Se opskrifterne på juicerne i indlæg #1
Og sammensætningen af mine to daglige smoothies her i indlæg #2

Og husk, det er ikke mig, der er eksperten og skal fortælle dig hvad din krop har bedst af, jeg kan alene inspirere og fortælle dig om mine egne erfaringer - du er eksperten i din krop, så husk at lytte til den J
 
Naturlig faste, leverrensning og -opbygning med
friskepresset juice, smoothies og kosttilskud!
 
Mmmmmmmm for kroppen,
LevSundtNU

4 kommentarer:

 1. Hej Ditte,
  Endnu en gang spændende læsning - men jeg er et sted mentalt, hvor jeg slet ikke er klar på sådan en faste. Selv om tanken om at tage et par dage med faste og udrensning kunne være fristende - for at starte på en frisk.
  Jeg har eksperimenteret med de grønne smoothies, da jeg ikke har en juicer. Jeg har drukket dem om morgenen typisk til mine æg, men det har gjort mig mere sulten, så nu skal der lige eksperimenteres lidt med at passe dem ind.
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære frk. sveske,

   Ja, man skal nok vælge en periode, hvor man føler man har lidt overskud. Vil nok være at foretrække, og så starte op til en weekend, så man ikke går på arbejde de først par dage, hvor der virkelig foregår udrensning....

   Super, at du bliver sulten af smootien - så virker den godt for din fordøjelse. Jeg vælger nogen gange bare at tage smoothien om morgenen, og så æggene en time eller to senere, for ja, man kan godt blive sulten. Ellers prøv at del smoothien i to, og brug den som mellemmåltider. Det kan også være et tegn på, at du faktisk ikke får helt nok brændstof, nok at spise, og så kan du forsøge at komme lidt mere olie i, og hvis det ikke fungerer så prøv med noget proteinpulver, lidt avocado eller hempfrø, der også er en del protein i.

   Håber du så fik lidt ekstra inspiration og forslag til din videre eksperimentation :)

   God dag,
   KH Ditte

   Slet
  2. Hej igen Ditte,
   Tusinde tak for dit svar.
   Så sulten kan være tegn på, at den virker på min fordøjelse. Jeg vil eksperimentere lidt med dine bud - for jeg blev i hvert fald alt for sulten og kunne ikke styre blodsukkeret resten af dagen. Varianten med avocado er meget bedre ellers har jeg typisk lavet den af: spinat, agurk, citron m. skæl, mynte, frossen broccoli, ingefær og Udo's Choice + det grønne the-pulver.
   Tak for sund inspiration.
   KH
   - frk. sveske

   Slet
  3. Hej igen :)
   Ja - og ifølge kinesisk medicin, hvis man har slim i kroppen, så kan det godt lægge sig på fordøjelsen, så man faktisk næsten ikke mærker sult overhovedet om morgenen. Men det kan jeg jo ikke lige sige om gælder dig. Men her kan spinat og grøn te være med til at løsne, og så kommer sulten.

   Lyder ellers som en god variation du har lavet dig der - kan være jeg skal prøve den ;)

   Og velbekomme :)
   KH Ditte

   Slet