15 juli 2012

Hvad er det allermindste skridt, jeg kan tage lige nu og her ?

Hvis du har svært ved at komme i gang med de forandringer i dit liv, som du rent faktisk har lyst til at påbegynde og gennemføre, så kan du måske forsøge at eksperimentere lidt med din hjerne og se om du herved kan hjælpe dig selv lidt på vej.

Vi kan have rigtig meget modstandsfølelse på forandringer, som vi ved vi ville have godt af og som vores kroppe ville sætte stor pris på. Vi ved også, at vi ville have det langt bedre med os selv mentalt, hvis vi kunne få startet på og fastholdt nogle gode forandringer for os selv, blandt andet i forhold til vores madvaner. Alligevel får vi det ofte ikke gjort, mange gange hverken påbegyndt eller fastholdt …

Vores hjerner er nogle pudsige størrelser, så hvis du går rundt og slår dig selv oven i hovedet med spørgsmålene ’hvorfor kan jeg aldrig holde, hvad jeg lover mig selv’, ’hvorfor endte det nu galt igen’, ’hvorfor lykkes det mig aldrig i mere end en halv dag ad gangen’ og ’hvorfor kan jeg bare ikke tage mig sammen og komme i gang’ … ??? Jamen så vil din hjerne altid forsøge at skaffe dig svarene på netop disse spørgsmål. Og denne proces vil formentlig ikke fremskaffe dig nogle særlig behagelige eller positive svar, tværtimod graver vi ofte graven dybere og dybere.

Svarene til disse typer spørgsmål bliver ofte, jamen fordi jeg er luddoven, har en rygrad som en regnorm, ikke er nær så standhaftig som alle andre, og fordi jeg ikke kan finde ud af at sætte mig selv et mål og nå det. Dette kan føre os hen ad en ret dårlig vej og ind i nogle meget negative tankespiraler, som kan ende med ’jeg duer heller ikke til noget som helst’. De svar vores hjerne kommer med kan dog også være noget i retning af en masse bortforklaringer såsom, jamen fordi jeg simpelthen har for travlt, arbejdet kræver alt af mig lige nu, det kan ikke lade sig gøre med den tilværelse jeg har med karriere og familie, min forbrænding er bare meget lavere end de flestes, og jeg kan jo ikke det hele så lige nu prøver jeg med lidt motion. Dette kan være lige så håbløst, da det fastholder os i de mønstre og vaner, som vi allerede har, og gør os ude af stand til at se muligheder og alternative løsninger.

Derfor kan vi med stor fordel forsøge at holde magten over vores tanker på vores egen side ved at stille vores hjerner de rigtige spørgsmål. Det er her dette spørgsmål kommer i spil ’hvad er det allermindste skridt, jeg kan tage lige nu og her’… ? Og spørgsmål som ’hvordan løser jeg lettest denne udfordring og når mit mål’, ’hvornår vil det være muligt at rydde ud i mine køkkenskabe’, ’hvordan kommer jeg hurtigst muligt tilbage på sporet’, ’hvornår vil det være muligt at lave en sundere indkøbsseddel til næste uge’ og ’hvordan finder jeg en sundere løsning til lakrids, som jeg bare elsker’ … ?

Det er sådanne tanker, der kan være med til at få vores hjerner til at arbejder for os i stedet for imod os. Og hvis vi bare kan få gjort den allermindste ting lige nu og her, kan dette være med til at skabe lige netop det lille skridt, der skal til for at påbegynde en forandringsproces. De mindste ting kan være med til at skabe bevægelse for os, så det er bare om at komme i gang med at udfordre din hjerne og se, hvad du kan drive det til J

Negative tanker er langt fra løsningen til at skabe din egen motivation og en følelse af lyst til forandring. Derimod kan de små bitte bitte skridt, som vi lettere kan finde lysten, overskudet eller motivationen til at gennemføre her og nu, ofte vælte os over i nogle mere positive følelser omkring ændring af kostvaner og livsstil. Selv den mindste handling vil kunne give dig fremdrift, prøv det selv af... Og så skal vi huske at fejre det små og ikke slå os selv oven i hovedet for de store ting, der endnu ikke er forandret, for så får vi bare aldrig lyst til at gøre noget ved dem !


Så hvad er det allermindste skridt,
du kan tage lige nu og her ?Du kan få inspiration til dit første skridt til en sundere livsstil fra mit tidligere indlæg ’et par af mine egne skridt på vejen – til sundere madvalg - hvor du også kan finde løsningen på min egen udfordring omkring lakrids ... 

Og som Freud engang har sagt, så husk på at ”Intelligence will be used in the service of the neurosis”. Altså, hvis ikke vi får styr på dét vi går og siger til os selv i vores tanker, vores egen indre dialog, jamen så skaber vores hjerner svar på vores nuværende adfærd i stedet for at give os modet, motivationen og lysten til at skabe de forandringer, som vi inderst inde længes allermest efter.

Meditation kan i denne sammenhæng være et godt redskab, hvis vi kan have svært ved at være bevidste omkring vores tankemønstre. Det er et virkeligt godt værktøj til at komme i gang med at observere vores egen indre dialog og automatiske reaktioner. Du kan finde lidt inspiration til mindfulness på min anden blog, Lumina Vita, og indlæggene omkring de 7 grundholdninger i mindfulness. Første indlæg kan du læse her, samt et indlæg med en nem løsning til at komme i gang ved hjælp af en mindfulness APP!

En lille bøn: Kære hjerne – tjen mine inderste ønsker og mål, så er du virkelig sød !

Rigtig god fornøjelse J

Lev lev lev dit potentiale,
LevSundtNU

2 kommentarer:

 1. Kære Ditte
  Sikke en dejlig blog. Hvorfor har du dog holdt den skjult? Den er straks lagt til mine favoritter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jane,
   Åh af hjertet tusind tak - din blog er skam mindst lige så skøn :)
   Håber vi sammen kan være med til at sprede de mere naturlige løsninger til en sundere livsstil.
   KH Ditte

   Slet