28 februar 2011

Mine hjemmelavede kødboller fuld af smag

Jeg har længe forsøgt at lave en version af kødboller på kyllinge- eller kalkunkød, der indeholder flere grøntsager, men samtidig med fantastisk smag. Det er nu endelig lykkes – her i en nem variant velegnet til tomatsuppe med en masse aromatiske, tørrede krydderurter. Velbekomme!

Hjemmelavede kødboller med god smag

Mine hjemmelavede kødboller fuld af smag
Ingredienser
250 g kyllinge- eller kalkunfars
100 g quorn-fars (*gluten)
1-2 rødløg
1 stort æg
1 fed hvidløg eller hvidløgspulver
1 tsk. Lene Hansson kryddersalt
2 tsk. kinesisk soya
Krydderier: timian, rosmarin, merian, oregano

(4 personer)

Opskrift
Tænd din ovn på 200 grader. Find en stor skål frem og bland quorn-fars, kyllingefars, krydderier samt finthakkede rødløg sammen, så ingredienser er jævnt fordelt mellem hinanden. Du kan eventuelt bruge en minihakker til at blende rødløgene helt fine, inden du tilsætter dem. Derefter tilsætter du et æg samt kinesisk soya, og dejen røres sammen til en ensartet masse. Læg bagepapir på en bageplade, fordel kødbollerne i den størrelse, du ønsker, og sæt dem i ovnen i 10-15 minutter alt efter størrelse. Og ganske let og på fantastisk kort tid, har du velduftende og aromatiske kødboller til en dejlig varm tomatsuppe.

Disse kødboller er også fantastiske med lidt ekstra krydderi. Ofte anvender jeg lidt paprika samt chiliflager uden kerne, som du måske kan ane på billedet. Eksperimenter med forskellige smagsvarianter, og du kan anvende disse kødboller til mange forskellige retter. Eksempelvis til en glimrende klassiker som boller i karry eller som frikadeller i en større størrelse. Her blander jeg ofte en smule sesamfrø eller hørfrø i for at tilføje lidt ekstra sprødhed og bid.

Se mine hjemmelavede kødboller i min nemme tomatsuppe, samt opskriften hertil lige her!

Rigtig god fornøjelse J

Nam nam,
LevSundtNU


* gluten: desværre indeholder quorn-fars og andre svampeprodukter spor af gluten eller gluten fra byg i den soya, der bruges til at give produktet smag. Så hvis du ikke kan tåle gluten, eller af andre forståelige årsager forsøger at holde dig fra gluten, så kan du tage dette produkt ud af opskriften og erstatte det med mere kyllinge- eller kalkunfars.

Desværre har jeg først opdaget dette efter jeg har sammensat opskriften og tilmed er blevet stor fan af den – nu krydser jeg bare fingre for, at de kære Quorn-folk snart får øjnene op og producerer en glutenfri variant!

Den nemmeste tomatsuppe

Her får du min opskrift på den nemmeste og dejligste tomatsuppe. Brug denne opskrift, når du har brug for et sundere alternativ, men samtidig en meget nem og hurtig løsning til et aftensmåltid for hele familien. Velbekomme!

Nem tomatsuppe med mine hjemmelavede kødboller

Den nemmeste tomatsuppe
- med mine hjemmelavede kødboller
Ingredienser
2 ps mou hønsekødssuppe (á 1000 g)
3 ds hk. tomater
1 ps suppeurter
Peber

(4 personer)

Opskrift
Hæld de to poser hønsekødssuppe i en stor gryde, bring suppen op til kogepunktet og lad den koge ind i cirka 10 minutter. Herefter tilsætter du tre dåser hakkede tomater samt et godt drys af din favorit peberblanding. Min er helt klart Santa Maria peberblanding, der blandt andet indeholder sennepsfrø og cayenne peber. Lad nu suppen varme op igen, tilsæt posen af suppeurter og lad den stå under låg til grøntsagerne er gennemvarmede. Du har nu den nemmeste tomatsuppe med en dejlig blid smag klar – et fantastisk måltid fyldt med grøntsager.

Mine hjemmelavede kødboller, som du kan se på billedet, laver jeg af en nem rørt fars. Og med en hurtig tur i ovnen, er disse absolut også en af mine nemme løsninger. Find opskriften på 'mine hjemmelavede kødboller fuld af smag' lige her!

Da mine kødboller indeholder en masse aromatiske, tørrede krydderurter, har jeg valgt ikke at tilsætte dem direkte til suppen. Hvis du ikke ønsker at lave de hjemmelavede kødboller, men bare spise suppen som den er, så kan du eventuelt tilføje en smule timian, rosmarin, merian og oregano.

Sip sip sip,
LevSundtNU

25 februar 2011

Mine skønne pandekager med kokosis

Jeg har tidligere bragt jer opskriften til mine skønne små pandekager, der er helt uden mel og andre forarbejdede ingredienser – noget din krop vil takke dig for. Her får du opskriften på en ganske simpel og naturlig kokosis, der kun gør oplevelsen en smule mere skøn og kølig. Velbekomme!

Naturlig kokosis til mine skønne pandekager

Kokosis til mine skønne pandekager
- med drys af ristet kokosmel
Ingredienser
1 ds kokosmælk
Dadelpuré

Ristet kokosmel
Bananer

Opskrift
Lav først en portion dadelpuré klar, hvis du ikke i forvejen har noget på køl. Følg min opskrift fra den 9. januar. Bland derefter en dåse kokosmælk med dadelpuré til du opnår den grad af sødme, du foretrækker, og så lidt til. Når isen fryser mister den en smule sødme, og derfor bør du gøre massen lidt ekstra sød. Sørg for at du pisker de to ingredienser rigtig godt sammen, hæld massen i en fryseboks og stil den i fryseren natten over. Rør evt. lidt rundt i massen under indfrysningen – det er dog absolut ikke en nødvendighed. Intet andet kræves, og du har kokosis til de skønne pandekager.

Bemærk at en hel del af smagen og konsistensen i denne kokosis ligger valget af kokosmælk. Ønsker du en lidt lettere smag, så vælg en let kokosmælk. Denne vil til gengæld også være mere krystalliseret og fast i konsistensen, når den fryses, da der indgår mere vand i de lette udgaver. Dette er den variant, du ser på billedet. Vælger du derimod en mere fuldfed kokosmælk, så giver det en mere cremet konsistens, der faktisk ikke fryser helt ind til en fast masse. Denne har en langt mere koncentreret kokossmag, og man bør nok nøjes med lidt mindre mængder…

Så steg dine pandekager, tilsæt bananer i skiver, kokosisen samt lidt ristet kokosmel, og du har en skøn og naturlig dessert til en dejlig hyggeaften. Rigtig god fornøjelse!

Find opskriften på ’mine skønne små pandekager på den gode måde’ lige her!
Find opskriften på ’blid sødme med dadelpuré’ her!

Kokos, kokos, kokos…

Guf guf,
LevSundtNU

17 februar 2011

Min lette og luftige chokomousse

Vi har alle brug for lidt sødme i tilværelsen – bare helst uden de ekstra centimeter på sidebenene. Derfor får du her opskriften på min lette og luftige chokomousse på en bund af syrlig jordbærgelé toppet med lækker knas. Ellers en af mine velforvarede hemmeligheder *S* Velbekomme!

Chokomousse på syrlig jordbærbund med knas

Min lette og luftige chokomousse
- på en syrlig jordbærbund med knas
Ingredienser
4 dl soyamælk
4 blade husblas
3 spsk ren kakaopulver
6 spsk dadelpuré med top
1 bæger pasteuriserede æggehvider

200 g jordbær (evt. frosne)
2 blade husblas

Hasselnødder
Kakao nibs

(4-6 små portionsglas)

Opskrift
OBS: start i rigtig god tid, og lad mig anbefale dagen før. Både moussen og jordbærbunden indeholder husblas og skal derfor have tid til at afkøle og stivne. Derudover skal du bruge dadelpuré til denne dessert, da det giver det bedste resultat i forhold til konsistens. Så start med at sætte den over – se min opskrift ’blid sødme med dadelpuré’ fra den 13. januar 2011.

Når du har fået sat dadelpuréen over, så find en gryde mere frem og hæld jordbærrene op i med en sjat vand i bunden. Du kan også anvende lidt appelsinsaft i stedet for vand, eller lidt lime- og citronsaft, hvis du foretrækker jordbærgeléen en smule mere syrlig. Lad jordbærrene varme godt op under omrøring, så de omdannes til en grød. Tag den af varmen og blend til en lind jordbærpuré med en stavblender. Læg 2 blade husblas i vand i omkring 5 minutter og varm jordbærpuréen op igen til kogepunktet. Tag af varmen, vrid husblassen og pisk den grundigt i jordbærrene. Hæld massen igennem en sigte, så jordbærkernerne og eventuelle klumper fra husblassen sies fra. Hæld nu massen i bunden af dine små portionsglas og stil koldt natten over, eller i minimum 3-4 timer.

Færdiggør dadelpuréen jf. opskriften.

Sæt ovnen på 150 grader og når den er varm, sætter du en bageplade med bagepapir og hasselnødder ind. De skal have ca. 10 minutter før du tager dem ud til afkøling. Når de er kølet af, hælder du dem i en pose og gnider dem til det meste af skallen er røget af. Hæld dem i en ren pose, bank dem let med en kagerulle til de har den størrelse, du ønsker og din knas er nu klar.

For at starte på chokomoussen lægges 4 blade husblas i blød i vand. Dernæst blander du soyamælk, kakaopulver og dadelpuré i en gryde og sætter den over varmen. Når massen er blandet til en stærk kakaomælk og varmet op til kogepunktet, tages den af varmen og husblassen piskes i. Massen sættes i køleskabet til afkøling i en stor skål natten over, eller i minimum 4-5 timer. Inden servering af chokomoussen, piskes hviderne stive, hvorefter den stivnede kakaomælk piskes godt igennem og til sidst vendes hviderne forsigtigt i. Så er chokomoussen klar til at fordele ovenpå den stivnede jordbærgele. Top med hasselnøddeknas og kakao nibs, og den lette og luftige chokomousse er klar til servering.

Du kan sagtens nøjes med at lave chokomoussen uden jordbærbund og knas, da den i sig selv smager fantastisk! Måske med lidt frisk frugt eller bær som tilbehør. Her har du imidlertid fået den lidt mere avancerede udgave til en eventyrlig aften i selskab med dine kære.

Opskriften giver dig desuden rig mulighed for at have overskud på selve dagen, da du kan forberede alle elementerne dagen før, og nøjes med at piske æggehvider på dagen og fylde glassene med chokomoussen. Altid rart at kunne forberede det meste dagen før, så du også kan nyde aftenen sammen med dine gæster.

Nyd desserten i fulde drag ovenpå dit imponerende arbejde!

Mums mums,
LevSundtNU

13 februar 2011

Blid sødme med dadelpuré

Bevar din krops energi ved at bruge naturens egne kilder til sødme, når du skal forsøde din tilværelse en smule og forkæle dig selv. Forarbejdede fødevarer kræver langt mere energi for kroppen at fordøje og derfor håber jeg, at du kan mærke en forskel ved at vælge dette naturlige alternativ. Anvend blandt andet denne blide og naturlige dadelpuré til at søde en kop dejlig varm kakao. Velbekomme!

Dadler som naturlig sød

Blid sødme med dadelpuré
Ingredienser
1 æske dadler
1 vaniljestang
Vand

Opskrift
Dadlerne skal udstenes, hvilket gøres meget nemt ved at åbne dem med fingrene og pille stenen ud. Smid dadlerne op i en gryde og tilsæt vand, så det næsten dækker dadlerne. Tag vaniljestangen, flæk den på langs og tag kornene ud. Tilsæt korn og vaniljestang til vandet, sæt gryden på blusset og kog dadlerne bløde uden låg. Jo mere du lader dadlerne koge ind, desto mere vand fordamper og jo mere koncentreret sødme skaber du. Lad massen køle lidt af, blend derefter det hele til en blød dadelpuré og hæld den på et rent opbevaringsglas.

Den bløde og naturligt søde dadelpuré kan holde 1-2 uger i køleskab.

Brug den til en dejlig varm kop kakao ved at blande to deciliter soyamælk, to spiseskefulde dadelpuré med top og en strøget spiseskefuld kakaopulver. Sæt koppen en til to minutter i mikroovnen og du har den mest vidunderlige duft af vanilje og sød kakao – lige til at varme sig på, en kold og mørk vinteraften. God fornøjelse…

Blid og naturlig sødme!

Mmmmm,
LevSundtNU