27 marts 2014

HUNDEN ZAPPA: en forunderlig & interessant lille historie om vand - om end noget uvidenskabelig, så alligevel … !



Altså, lige lidt forhistorie … Jeg har i meeeeget lang tid renset mit drikkevand og det vand, jeg bruger i min mad og mine smoothies. Altså så længe, at jeg faktisk ikke kan huske præcis hvor længe. Tror min søster gav mig kanden i julegave engang, og så er jeg ikke stoppet siden.
 
Jeg føler faktisk at renset vandet smager meget bedre end vandet fra hanen. Derudover kan jeg ofte mærke på min krop, når filtret trænger til at blive skiftet, for så drikker jeg pludselig bare ikke så meget vand som jeg plejer - hvor jeg normalt mmmmmmm elsker vand og drikker meget af det. Som i 2-3 liter om dagen.
 
Og det er sådan set godt nok for mig. Min krop har givet mig svaret på, om renset vand er godt for min krop, og jeg behøver sådan set ikke andre argumenter. MEEEEEEEEN, hvis du måske lige trænger til et lille yndigt argument mere, inden du selv smutter ud og køber en kande og afprøver på egen krop, jamen så vil jeg lige fortælle dig en kort historie om en hund ...
 
Da min søster flyttede ind med sin kæreste for godt et halvt år siden, medbragte hun en rensekande magen til min. Hendes kæreste gik ikke så meget op i den slags, men begyndte tilfældigt at hælde det i hundens vandskål. En dag da han havde været ude og gå en tur med ZAPPA - som den søde hund hedder - hældte han postevand i skålen af gammel vane. Men ZAPPA ville ikke drikke vandet. Det undrede ham lidt, da ZAPPA ellers altid drikker vand efter en gåtur, men han tænkte ikke lige mere over det. En smule senere kom han i tanker om, at han måske lige skulle prøve at hælde noget af det rensede vand i skålen i stedet for, og skiftede derfor vandet ud - og HOVSA, så ville ZAPPA sørme gerne drikke vandet og var også ret tørstig. Altså altså, en klog lille vovse den ZAPPA !
 
Og så kan jeg da lige fortælle, at ZAPPA den dag i dag helst kun drikker vand fra regnvandspytter eller fra rensekanden, og at han skam af ”sine forældre” også har fået lov til at beholde disse lidt finere nøkker. Man kan jo ikke argumentere mod dens sanser og vilje, og vores dyr skal jo også leve og have godt. OG det gør ZAPPA helt sikkert i det kære hjem, hvor han er havnet <3
 
ÅRH, er ZAPPA ikke bare cute ?!
Renset vand - ja tak, og  vov …
 
Så lige til lidt information, hvis du ku bruge det … Rensning af det vand du drikker og bruger i din madlavning skulle være med til at REDUCERE INDHOLDET AF tungmetaller som bly, kobber, og zink, reducere klorindholdet og gøre vandet blødere, samt reducere indholdet af organiske forureninger, pesticider og bekæmpelsesmidler. Jeg har faktisk ikke selv forsøgt mig så meget med at hælde mit rensede vand på mit strygejern eller i min elkedel, men kalken skulle også reduceres i filtreringen og dermed kunne der jo måske være en fordel i at gøre det …
 
OG ALTSÅ, jeg kan sådan set skrive side op og side ned omkring rensning af dit drikkevand, og hvorledes forskellige filtre renser, såsom intensiv for-filtrering, filtrering vha. ionbytning og filtrering vha. aktivt kul og meget mere … Men jeg er ret sikker på, at hvis du ønsker mere information, så er du rask på tasterne og kan google en hel masse selv.
 
Der står rigtig meget information på nettet, og der er en del forskellige mærker som Dafi, Marella og Brita, og du kan både få filtre til rensning alene, men også nogle der TILFØJER MINERALER til vandet. Min kande er ret gammel og hed i sin tid Anna kande (vist nok Dafi nu), så jeg er endnu ikke overgået til tilføjelsen af mineraler. Det kunne jeg dog godt finde på at afprøve, når jeg på et tidspunkt vælger at udskifte den jeg har …

Måske er vores dyr egentlig meget kloge, og måske er det ikke så mærkeligt at min krop synes bedre om renset vand - selvom man jo ikke sådan lige med det blotte øje kan se et tydelige resultat nogen steder eller kan vide om man lever længere i den anden ende og sådan - men altså, måske er det bare ikke en helt så tosset en idé med det rensede vand, just saying ...
 
Et godt råd fra en af
vore firbenede venner J
 
VUF VUF,
naturbarnet

23 marts 2014

en sundere BIKSEMAD - uhh, den har været savnet !


Hvis ikke du havde lagt mærke til det, så er det ikke alene gluten jeg undgår, men generelt også stivelse i det hele taget. Altså, jeg spiser faktisk aldrig kartofter, ris, pasta, almindeligt brød eller for den sags skyld couscous, linser, bønner eller den slags …
 
MEN til gengæld er jeg så gået hen og blevet HELT VILD FAN af butternut squash og græskar. Altså hvis ikke du opfangede det i sidste indlæg. De er bare SÅ nemme at tilberede, og min krop er altså noget vildere med dem end med fx rodfrugter. Derfor var det bare som himlen åbnede sig og englene sang - tja, hæhæ, altså næsten - da jeg tilfældigt fandt på at smide en rest af mine ovn-butternut-squash, fra mit sidste indlæg, på panden sammen med en rest af hakkebøf, bikse det sammen og vupti stod med en god omgang gammeldags biksemad. YUMMIIIIIII - og selvfølgelig med et spejlæg med smuk gul blomme på toppen …
 
MEGA hit, siger jeg bare !
 
sund BIKSEMAD
- one good old oldie
 
Ingredienser
BIKSEMAD
Rest af butternut squash *
Rest af oksekød **
Rødløg
Himalayasalt
Peber
 
Æg til spejlæg
 
TOPPINGS - with a twist
Evt. tamari, glutenfri kinesisk soja i stedet for engelsk sovs
Evt. drys af chiliflager uden kerner
Evt. økologisk tomat puré i stedet for ketchup
Evt. denne salsa i stedet for ketchup
Evt. lav løgene til bløde løg i øko. smør (én til LCHFerne)
 
Opskrift
1) Svits løg af på panden og tilsæt kød samt butternut i tern
2) Varm godt igennem og drys til sidst med krydderier samt evt. tamari
3) Tilbered et spejlæg eller to og placer på toppen
4) Vupti, så er der god gammeldags biksemad - nyd løs !
 
* Havde lavet dem dagen før, og de havde bare fået 30-40 minutter i ovnen ved 200 grader. Se evt. opskriften her, dog i en godt krydret version med chili
 
** Jeg brugte bare hakkebøffer, som jeg delte i grove stykker. Det var lige hvad jeg havde i overskud, men ville nok være endnu mere lækkert med en rest tyndstegsfilet eller lignende lækkert, mørt oksekød
 
Både butternut squash og græsker skyller jeg som regel bare, skærer i tern og smider i ovnen ved 200 grader i omkring 30-40 minutter. Man BEHØVER IKKE SKRÆLLE det eller noget, det er super nemt og smager skønt. Skrællen bliver blød i ovnen og smager helt fin. Desuden mætter det rigtig meget - meget mere end man tror - og på en god og behagelig måde, hvor jeg ikke føler mig så tung i kroppen eller oppustet i maven bagefter. Så efterhånden har jeg også lært at lave en rigtig god portion af et par stykker ad gangen, så jeg har til nogle dage - og nu også til en skøn omgang gammeldags biksemad …

Næste gang skal jeg vist prøve at lave BLØDE LØG til. Det må virkelig bare sætte prikken over i’et. Føler helt det tager mig tilbage til barndommen, hvor min mor og far lavede denne ret. Står lidt højt på listen over de retter, jeg fik i barndommen, men som jeg ikke har fået lææææænge - sammen med svensk pølseret, hæhæ. Mmmmmm, man bliver helt varm indeni J
 
One of the “GOOD OLD OLDIES”
 

- in even better shape !
 
mamselimans,
naturbarnet




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com

09 marts 2014

BUTTERNUT squash i ovnen med chili - en helt fantastisk spise, hvis du spør MIIIIIG :P


CHECK THAT OUT - mums, siger jeg bare !

Butternut squash og græskar er  helt gået hen og blevet JÆVNLIG SPISE til min aftensmad. Jeg er faktisk blevet så stor fan at sidst jeg fik dem, endte jeg med at spise mig mæt alene i disse lækre ovn-butternut-squash på en bund af frisk spinat. Spiste kun et par enkelte bidder kød og blev så total opslugt af de her skønne orange lækkerier, at jeg ikke vendte tilbage til kødet. MEN altså, gjorde jo heller ikke så meget, for så var der kød-rester til dagen efter …
 
Både butternut squash og græskar er ret sødlige i smagen, og derfor spiser jeg det gerne med noget frisk grønt, som giver en ret lækker kombination - hvis jeg nu selv skal sige det. Herudover laver jeg et særligt mix og en dressing med æblecidereddike og olie, som jeg vender ternene i inden de kommer i ovnen. Det giver altså lige DÉT DER EKSTRA, lidt bid i smagen og er med til at afbalancerer sødmen. Jeg eeeeeelsker bare disse ovn-butternut, og slår seriøst enhver rodfrugt med flere banelængder - altså igen, hvis du spør mig :P
 
Velbekomme!
 
BUTTERNUT SQUASH
- i ovnen med chili

Ingredienser
OVN-butternut-squash
1 stor økologisk butternut squash
1-2 udkernede friske chilier ***
2-4 mini hvidløg
Evt. 1-2 rødløg
 
Godt med Himalayasalt
 
DRESSING
2-4 spsk creamed coconut *
5 spsk æblecidereddike **
6 spsk olivenolie
Peber
 
”tilbehør”
Frisk spinat
Hakkebøf
Spejlæg
 
Opskrift
1) Tænd ovnen på 200 grader
2) Skyl, skær butternut squash og evt. rødløg i tern og placer i en pose
3) Skær hvidløg og chili i meget små tern og smid i posen
4) Bland alle ingredienserne til dressingen og vend godt rundt i posen
5) Placer på bagepapir, drys med rigeligt Himalayasalt og
bag i ovnen i 30-40 minutter til gyldne i kanterne
6) Skyl spinaten og lad den stå til afdrypning  
7) Tilbered en hakkebøf og spejlæg på panden
8) Server med det samme varm butternut i tern med chili
på en bund af spinat med bøf og spejlæg on-the-side
 
Åben eventuelt ovnlågen nogle gange undervejs, da det lader dampen komme ud og ternene blive endnu mere sprøde. Kan også vendes et par gange, men behøves egentlig ikke. Hold dog godt øje, de kan hurtigt blive lidt for sorte i kanten og det er ikke fedt. Hvis du har tiden til det, så kan de også tilberedes i godt og vel en time ved 130-150 grader i stedet, og så kan de blive ekstra sprøde i det. Måske lige med lidt 180-200 grader i de sidste 5-10 minutter …
 
Hvis du er LCHF’er, tror jeg du vil elske denne opskrift - måske næsten lige så meget som mig J Du kan endda skrue endnu mere op for kokos og olie, og dermed øge fedtstofferne endnu mere, hvis du skulle have lyst. Det er jo med til at mætte så dejligt med alle de skønne fedtstoffer !
 
* Det er denne creamed coconut, jeg anvender. Det er noget billigere end at bruge kokosolie hele tiden og i denne ret fungerer det super godt, næsten som en slags krymmel i dressingen. Hvis ikke du har noget creamed coconut, eller kokossmør som det også kaldes, så kan det sagtens udelades. For nogen gør det måske det søde lidt for meget, men for mig virker det som to forskellige former for sødme, der matcher hinanden fantastisk.
 
** Jeg brugte bare den franske fra Urtekram, men jeg har prøvet med en del forskellige eddiker. Lige fra granatæblekerne-eddike til hvidvinseddike og sherryeddike. Det fungerer alt sammen helt fjong - jeg foretrækker dog æblecidereddiken i denne ret, uden helt at kunne forklare hvorfor …
 
*** Du kan også bruge tørrede chiliflager uden kerner
 
Jeg er så vild med butternut især i denne kombination af stærkt, surt, sødt og salt - at jeg som sagt faktisk uden besvær ville nyde disse lækre orange tern i ovnen ovenpå frisk spinat og INTET ANDET. Så godt smager de for mig foruden min krop efterfølgende føles dejlig mæt og let på samme tid - kunne virkelig godt finde på at lave dem som et måltid i sig selv næste gang … SERIØST !
 
Og har du for resten lyst til at vide hvordan ABER ÅBNER BANANER ???? Så se med her på naturbarnets facebook - besøg mig endelig derinde, smid et like, del og kommenter så meget du lyster J
 
Vidunderlig let mæthed
- for smagsløg, krop og øjne på samme tid (:
 
MEGA NJAIS,
naturbarnet




Billederne i dette indlæg er taget af fotograf, Jonas Raaby
jraaby [snabel-a] googlemail.com