29 april 2012

Besøg hos 42°RAW – tapas og dejlig chokoladekage

Jeg har besøgt 42° RAW i Pilestræde (København) et par gange efterhånden, og er hver gang blevet overrasket over hvor mæt jeg bliver af deres måltider, der jo primært består af grøntsager (og intet kød). Der er en del kerner og nødder i, hvilket jo helt sikkert er med til at give mæthedsfornemmelsen, men herudover føler jeg i særdeleshed, at deres retter også mætter lysten til et lækkert måltid både i forhold til smagssansen og synssansen.

Denne gang ville jeg smage lidt forskelligt og bestilte derfor deres tapas, der bestod af 3 retter, avocadosandwich, thainudler og lasagne. Til dessert bestilte jeg et stykke af dagens kage, chokoladekage. Jeg blev heller ikke skuffet denne gang, men næste gang vælger jeg helt sikkert at tage kagen to-go, da jeg efterfølgende var blevet lige i overkanten mæt. God fornøjelse!

Raw måltid med kage

Tapas anretning
- hos 42° RAW
Ingredienser
Avocadosandwich
Thainudler
Lasagne
Chokoladekage

Opskrift
1) Bestil ved disken, betal og få serveret …
2) Spis med god samvittighed

Avocadosandwichen smagte virkelig godt, og mættede en hel del. Formentlig på grund af brødet, der alene er lavet på grøntsager, nødder og kerner. Det bedste ved denne sandwich var chilimayoen, der virkelig gav en lækker smag og top nydelse.

Lasagnen var virkelig fyldig og mættede også særdeles godt. Den var utrolig lækker med både en tomatsauce, der smagte godt krydret af krydderurter og tomat samt en anden lys sauce, der gav en god fedme til grøntsagerne. Det var lige før de sagtens kunne smide dobbelt op af squash pladerne i dette smooshy snask-heaven.

Thainudlerne var helt klart min favorit. Den krydrede sauce med karry smagte helt vidunderlig, og hvis man føler sig lidt for mæt af retterne med de mange kerner og nødder, så er denne ret perfekt. Nudlerne er lavet af spiraliserede squash og gulerødder, som får en fantastisk smag af karry i den krydrede sauce. Lidt underligt, at denne ret var min favorit, da den var så simpel og ikke nær så fyldig som de andre. Der er formentlig lidt nødder eller kerner i saucen, og sikkert derfor denne ret også giver mæthed. Dog en lettere mæthed for mit vedkommende – formentlig på grund af, at jeg slet ikke er en dedikeret raw foodie, der er vant til så mange nødder og kerner på en gang.

Raw chokoladekage
- hos 42° RAW

Chokoladekagen havde virkelig en lækker konsistens, meget cremet. Chokoladefyldet smagte dejligt og kraftigt af kakao, hvilket stod i en god kontrast til den søde bund af dadler og nødder. Virkelig velsmagende og lækker, og behøvede efter min mening slet ikke de kakao nibs, der var drysset på toppen – hellere et ekstra stykke jordbær, der smagte rigtig dejligt friskt til.

Jeg tror ikke, at jeg på noget tidspunkt kommer til at dedikere mig fuldt ud til raw food. Jeg kan mærke på min krop, at jeg skal passe lidt på med at spise alt for mange kerner og nødder på en gang, eller i hvert fald til alle dagens måltider eller flere dage i træk. Men jeg er stor fan af hørfrøbrød samt andet dehydreret brød og kiks, der jo giver en fantastisk mulighed for at få brød på bordet for os, der ikke spiser mel og meget lidt stivelse i det hele taget. Derudover elsker jeg bare den måde, raw food bevægelsen har bragt virkelig god smag til et måltid bestående primært af grøntsager, hurra for det!

Næste gang skal jeg helt sikkert prøve en af deres salater. En anden kunde havde bestilt deres mangosalat, der så rigtig frisk, farverig og indbydende ud. Håber den er på menuen næste gang...

Du kan også sagtens bestille maden to-go, hvilket er et pragtfuldt alternativ, når du ønsker et lækkert og smagfuldt måltid fuld af grøntsager og uden skyggen af dårlig samvittighed…

Grøntsager på den gode måde – helt uden at røre en finger J

Mums mums mums,
LevSundtNU

26 april 2012

En hurtig frokost - kalvestrimler med grønne bønner og ærter

I sidste weekend lavede jeg en særdeles hurtig frokost med lidt kalvekød, jeg havde tilovers samt hvad jeg ellers lige kunne finde i mine køkkenskabe, køleskabet og fryseren. Det endte faktisk med at blive en ganske glimrende frokost og et dejligt måltid uden stivelse, der alligevel gav rigelig med mæthedsfornemmelse og samtidig smagte dejligt. Måske fordi jeg elsker rosmarin og timian... Velbekomme!

Kalvestrimler med grønt i sherrysovs

Kalvestrimler med grønne bønner og ærter
- et nemt & hurtigt frokostmåltid
Ingredienser
350 g kalvestrimler
2 rødløg
Frosne ærter og bønner
1-2 dl soyamælk eller mandelmælk
½ dl sherryeddike eller anden eddike med god smag
½ dl glutenfri tamari
2 tsk rosmarin
1 tsk timian
Peber

(min. 2 personer)

Opskrift
1) Svits kalvestrimlerne hurtigt på hver side ved høj varme i en smule olie
2) Hæld eddiken ud over og svits hurtigt af
3) Tilsæt den glutenfri tamari og skru ned for varmen
4) Vend løgene sammen med kødet
5) Tilsæt mælken, krydderierne og rør godt rundt
6) Tilsæt bønnerne og ærterne, vend rundt og lad simre i kun ganske få minutter

Lad endelig ikke retten tilberede i for lang tid, da kødet dermed bliver for gennemstegt. Så forbered dig ved skære løget i strimler eller tern i forvejen og sæt alle ingredienserne frem, så du hurtigt kan mikse sammen dem på panden. Retten er dermed også klar på få minutter.

Jeg anvendte to kalvesteaks, jeg havde tilovers fra en større pakke aftenen før og jeg skar disse i forholdsvist tykke strimler. Det fungerede rigtig godt og gjorde, at jeg kunne holde dem en lille smule lyserøde indeni og dermed stadig dejligt møre. Lige efter min egen smag.  

Da eddiken og tamarien koger en smule ind ved den høje varme, bliver sovsen god og ikke alt for tynd, selvom du bruger en mælk og en ikke fløde. Du skal bare ikke tilsætte for meget mælk...

Hurtig og nem frokost med god smag J

Nam nam namelinam,
LevSundtNU

22 april 2012

Syrlige konfektkugler med granatæblepulver og frysetørrede hindbærstykker

Jeg eksperimenterer rigtig meget med løsninger, der kan erstatte vingummi. Denne løsning er et af de særdeles syrlige alternativer til det kunstige slik, og er helt fri for sukker samt anden forarbejdet tilsætning. Granatæblepulveret giver den helt rigtige syrlige smag, og kan virkelig få mundvandet til at rende på den gode måde… En herlig løsning til din sliktrang, når du trænger til lidt sødt, og ikke mindst syrligt. Velbekomme!

Syrlige konfektkugler med granatæblepulver

Syrlige konfektkugler
- med frysetørret granatæblepulver
Ingredienser
30 g cashewnødder
50 g tørrede abrikoser
40 g syrlige, gule rosiner
20 g æbleringe (kan udelades)
4 tsk frysetørrede hindbær
4-5 spsk granatæblepulver
½ tsk vaniljepulver
2 tsk kokosolie
2 tsk limesaft

(ca. 20 små kugler)

Opskrift
1) Sæt cashewnødderne i blød natten over eller 2 timer forinden
2) Smelt kokosolien og hæld i din blender eller minihakker
3) Hæld vandet fra cashewnødderne og smid i blendere
4) Tilsæt resten af ingredienserne og blend til en findelt masse
5) Form kuglerne, drys med lidt ekstra frysetørrede hindbærstykker og servér

Rene, naturlige ingredienser, og så samtidig super lette og hurtige at lave i din minihakker eller blender. På grund af olien, limesaften og de udblødte cashewnødder blender de utrolig nemt og ikke som andre konfektkugler, der kan være lidt svære at få rundt i blenderen og mikset ordentligt.

Granatæblepulveret skal være den frysetørrede slags, da det er denne, der har den rigtige syrlige smag. Jeg har købt mit pulver i en af Helsemins butikker, men jeg fandt det også her på nettet hos Helseriet.

TIP: Dette gudeskønne pulver indeholder en hel masse antioxidanter, så du kan også starte din dag med et lille glas vand iblandet en teskefuld af dette pulver. Jeg er sikker på, at det kan være med til at holde dig ung og smuk.

De frysetørrede hindbær har jeg selv købt hos SpecialKøbmanden, der har en lille butik i Tivoli, men ligger også flere steder i landet og sælger over nettet - se her. Frysetørrede ingredienser popper frem flere og flere steder, og du kan efterhånden finde mange forskellige typer frugt og bær frysetørrede, både over nettet og i diverse butikker, blandt andet i torvehallerne ved Nørreport i København.

Hvis du tilsætter æbleringene, så sørg for at det er de bløde varianter. Dem anvender jeg i hvert fald selv, både fordi jeg elsker smagen men også konsistensen. Jeg har også købt disse i en af Helsemins butikker i København, men du kan også finde dem på nettet. Ved en hurtig søgning fandt jeg dem billigst her hos e-deli, hvor jeg dog ikke selv har handlet før…

Kokosolien kan du let smelte ved at lave lidt kogt vand i din elkedel, hælde i en skål og så tage en lille kop eller mindre skål og sætte oveni med kokosolien. Dit eget lille vandbad, bare uden gryder og uden at skulle tænde et blus på komfuret. Der skal nemlig ikke meget varme til at smelte kokosolie, og den kan i princippet smelte på din radiator, når årstiden er til det….

Jeg er selv lykkelig over at have fundet på denne løsning, og skal helt sikkert eksperimentere videre med flere af ingredienserne. Disse syrlige konfektkugler holder også længe i køleskabet, og i princippet også i fryseren. Og det er en af de bedste løsninger på syrlig slik, jeg er nået frem til indtil videre. God fornøjelse !

Syrligt syrligt syrligt J

Nipsedi nip nip,
LevSundtNU

06 april 2012

Spis hotdog med særdeles god samvittighed – hos PALÆO i torvehallerne

Du skal ikke forvente den sædvanlige smag af ketchup eller remoulade, ristede løg eller agurkesalat. Det er en lidt anderledes oplevelse end den traditionelle hotdog. Men gud en god frokost, der lever helt op til mine strengeste krav om ingen sukker, ingen stivelse i form af brød eller andet kulhydratholdigt tilbehør, ingen tilsætning eller andet kunstigt fyld, og ingen mælkeprodukter. Kan varmt anbefales, når du har brug for en let løsning på farten i det indre København… Velbekomme!

Hotdog ”PALÆO style”

Hotdog med god samvittighed
- i omelet og salatblad
Ingredienser
Pølse svøbt i salatblad og omelet … med løg og remoulade af Karl Johan svampe

Opskrift
1) Bestil ved disken, betal og få serveret …
2) Spis med god samvittighed

Deres pølser er virkelig gode, smager dejligt krydrede og faktisk en lille bitte smule stærke, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Altså uden på nogen måde at ødelægge smagsløgene. Pølserne indeholder ingen mælkeprodukter, men de indeholder faktisk en smule ærtemel, som jeg ikke helt kender sammensætningen af. Dog ved jeg, at det betyder at de skulle være helt glutenfrie. Men i princippet kan det betyde, at de indeholder en smule stivelse. Ærtemel kan nemlig være mest proteinholdigt eller kulhydratholdigt afhængig af hvilken type ærter, det er produceret af og hvordan det er produceret. Dette er derfor det eneste jeg har at sætte en finger på, en meget lille finger, på indholdet af dette ellers fantastiske måltid…

Derudover kommer pølsen serveret i et stort salatblad samt en omelet. Og det er jo genialt, og lige efter min bog. Jeg bruger selv forskellige typer og størrelser af omeletter og æg pisket med mel af diverse kerner og blendede grøntsager i stedet for brød. Deres omelet smagte dog ikke af så meget, men det ødelægger efter min opfattelse absolut ikke oplevelsen. Helt sikkert et super godt alternativ, når man er i byen og skal have et måltid uden dårlig samvittighed, oppustet mave eller andre gener…

Du kan tjekke PALÆO menukortet nærmere ud her, hvis du er nysgerrig - der er nok et par ting mere, jeg selv har lyst til at prøve, når jeg en dag kommer forbi igen ...

Hotdog på den gode måde - i hvert fald langt mere naturlig end den traditionelle J

Mams,
LevSundtNU