28 september 2011

Dadler med lyst nøddesmør – smag af marcipan …?

Nu fik jeg endelig, langt om længe, købt noget mandelsmør uden skal – det helt hvide af slagsen, og jeg har sørme fået fingrene i to forskellige varianter. Derudover har jeg her i weekenden købt abrikoskernesmør på ’Sund Livsstil’ messen i Øksnehallen, da dette jo også anvendes i marcipan. Så nu skulle der i går aftes testes dadler med nøddesmør…

Velbekomme!

Dadler med lyst nøddesmør

Dadler med hvid mandelsmør og abrikoskernesmør
Ingredienser
Medjool dadler
Blanched almond butter
Økologisk hvid mandelsmør
Organic apricot kernel butter

Opskrift
1) Udsten medjool dadlerne
2) Kom lidt nøddesmør ind i de kostbare hapsere
3) Guf guf guf… gerne til en kop te …

Smag af marcipan… Lykkes…?!?

Nej – ikke helt.

Det smagte godt! Dejlige søde sager, der virkelig kan få gjort kål på en skrigende og hysterisk sød tand. Men når man kan bruge hasselnøddesmør i dadler og få smag af nougat, så burde man i min verden kunne få smag af marcipan ved at bruge hvid mandelsmør i dadlerne. Dette skete altså ikke helt, suk…

Faktisk var en blanding bedst. Det bare abrikoskernesmør smager en smule bittert, ligesom hasselnøddesmør, så ¼ del af dette sammen med ¾ dele af mandelsmørret smagte bedst. Og faktisk, så tror jeg sagtens det ville være muligt at få mere marcipansmag frem, hvis man tog en langt større mængde af nøddesmørret og blandede med en mindre mængde dadelpuré. Jeg tror, at sødmen fra dadlerne var for kraftig til det fine, hvide mandelsmør. Så mængdeforholdet i denne lille hapser var nok for skævt. Derfor er min fornemmelse, at det godt kan lykkes at lave en lidt mere flydende udgave af marcipan med den rigtige smag.  Og hermed en lille udfordring til mig selv om at eksperimentere med at lave marcipan en dag, hvor jeg har fået lavet en portion dadelpuré (opskrift her, hvis du er nysgerrig eller vil komme mig i forkøbet: blid sødme med dadelpuré).

Her på billedet kan du se de tre varianter af lyst nøddesmør:

Tre varianter ...


Monkis blanched almond butter har jeg købet hos Natur Poteket, Torvegade 36, på Christianshavn. Og Rømers økologisk mandelsmør hvid har jeg købt hos Urtehuset, Frederiksberg, det tidligere Egefeld. Og sidst men ikke mindst, så har jeg købt sun & seed’s organic apricot kernel butter på messe hos rawandmore standen.

Jeg tror bedst jeg kunne lide smagen af Monki varianten i forhold til Rømer varianten, men sidstnævnte havde en bedre konsistens. Monki varianten var meget flydende, hvilket du også kan se på billedet. Begge disse smagte godt og er ikke bitre i sig selv, som hasselnødde- og abrikoskernesmør.  Så der må jo også være andre anvendelsesmuligheder – tænke tænke …

Mission: marcipansmagen skal frem – der må eksperimenteres videre!

Guf guf guf,
LevSundtNU

23 september 2011

Mit nemme alternativ til ketchup – når maden tåler pift af ’stærk’

Jeg er altid på jagt efter alternativer, der kun indeholder naturlige ingredienser, har få kalorier og samtidig smager godt. Og da ketchup indeholder sukker, så forsøger jeg at holde mig fra dette, og derudover også fra alle varianter med koncentreret æblesaft. Disse indeholder nemlig lige så mange kalorier (næsten) som almindelig ketchup. Så derfor anvender jeg gerne en anden løsning, nemlig den eneste tomatsalsa jeg har fundet uden sukker, stivelse, fortykningsmidler og andet møg-fyld!!

Så hvis du ikke har fundet andre, bedre alternativer, så kan du bruge mit nemme alternativ på min egen ketchup-frustration. Og ellers skriv til mig med det samme – hvis du kender til noget, jeg ikke har opdaget endnu J Velbekomme!

Kaloriefattig ketchuperstatning

Ingredienser
Et nemt alternativ til ketchup
- et naturligt pift af 'stærk'
Mex & Co. Taco Sauce
(Hot eller Medium)

Opskrift
1) Et smut forbi Netto
2) Åben
3) Spis til (alt) …

Sometimes, I gotta love Netto …

Denne salsa har jeg kun fundet i netto. Santa Maria og lignende produkter pryder hylderne i de andre supermarkeder – og hver gang finder jeg enten modificeret stivelse eller sukker i produkterne… Så dette ’rene’ produkt er mit bedste alternativ på nuværende tidspunkt, når jeg ønsker lidt ekstra til min aftensmad… Jeg elsker disse lette og hurtige løsninger, så jeg ikke nødvendigvis altid selv skal i gang med at lave min egen ketchup eller salsa fra bunden, når jeg har travlt (eller er doven) og samtidig ønsker et naturligt produkt.

Derudover forsøger jeg at holde kalorierne lidt nede, især på sådan noget som tilbehør, der lige pludselig kan ende med at man har fået en del mere end planlagt. Derfor har denne løsning med at finde en naturlig, kalorielet ketchup været højt på listen over ønsker. Den virker så ikke helt til alt hvad jeg ville have brugt ketchup til, men et rigtig godt alternativ, når din mad tåler et pift af lidt stærkt…

Så smid ketchupflasken ud og sæt et par glas på køl af denne mere naturlige salsa/taco sauce - dette kunne være dit næste, lille skridt på vejen til et lidt sundere liv.

En stærk tomat-løsning på min ketchup-frustration!

Kræs kræs kræs,
LevSundtNU

10 september 2011

Sundere chips – en test af tørrede grøntsagschips

2 kommentarer: FØJ og MUMS!!

Uh, jeg elsker at prøve nye produkter, og især når de ser ud til at være store forbedringer i forhold til de produkter, der er på markedet allerede. Jeg bliver helt glad, når jeg ser virksomheder udvikle nye produkter, der taler bedre til os forbrugeres behov for sunde, uforarbejdede fødevarer. Og især som her, med ekstra bonus i form af tørrede chips med færre kalorier samt flere af grøntsagernes vitaminer og mineraler intakte. Derfor hilser jeg hermed alle forsøg på tørrede grøntsagschips velkomne!

Kalorielette chips

Kalorielette grøntsagschips
- en test ...
Ingredienser
Anbefaling: et smut i Irma og købe Crispy Carrot Chips ...


Ikke min umiddelbare anbefaling: Cheesie Purple Corn fra inSpiral …

Opskrift
1) Åben
2) Spis

De Crunchy Carrot Chips har jeg købt i Irma og de Cheesie Purple Corn har jeg købt hos Rawfornia på Frederiksberg.


Da jeg første gang hørte om kålchips tænkte jeg ”JUHUU”. Endelig en tørret version med færre kalorie fra en skøn grøntsag, der derfor også har flere sunde vitaminer og mineraler bibeholdt samt skøn crunch og forhåbentlig god smag. Men lige netop i dette tilfælde må jeg desværre konstatere, at dette produkt var en stor skuffelse. Smagen er virkelig ikke god – FØJ – i hvert fald ikke ifølge mine smagsløg. Så jeg må lede videre efter andre kålchips, der forhåbentlig kan levere langt bedre smag.  

Derimod er de Crispy Carrot Chips min klare favorit af alle prøvede, tørrede grøntsagschips til dato – MUMS. Af mærket Crispy Natural, købte jeg faktisk også en rødbede og en tomatversion. Disse brød jeg mig bestemt heller ikke om, da de var alt for kedelige og neutrale uden krydderi, og så bryder jeg bare personligt heller ikke om smagen af rødbede, der i særdeleshed var velbevaret her. Gulerodsversionen derimod smager særdeles godt med en lettere krydret smag af paprika. Her må jeg jo så lige sige, at det lader til at de har anvendt et mindre naturligt smagsstof på de skønne tørrede chips – hvilket jo skuffer lidt, da de vel sagtens kunne have anvendt et rent paprikakrydderi…?! Dette gør så også, at jeg må lede videre efter den helt perfekte løsning, men indtil videre må dette siges at være et godt alternativ …

Downside: smagsstoffet samt pakkens størrelse, der gør prisen ret pebret i forhold til mængden. Men hvor synes jeg bare, at det er gode skridt på vejen til bedre alternativer, når vi skal snacke – hvilket jo er skønt at kunne gøre uden at skulle have dårlig samvittighed eller kunne se øjeblikkelig, synlig effekt på vægten…

En stærk løsning med få kalorier og god smag!

Knas knas knas,
LevSundtNU 

01 september 2011

En sundere "leverpostejmad" uden gluten

Åh, jeg elsker hurtige og sunde løsninger. Nogen gange har man altså bare ikke tid eller måske bare slet ikke lyst til at stå i køkkenet. Denne ’leverpostejmad’ smager virkelig godt, og jeg var utrolig overrasket over hvor mættende en enkelt mad var.

Brødet fandt jeg hos Rawfornia på Gammel Kongevej på Frederiksberg og det er måske lidt dyrt, men som sagt, så mætter det samtidig rigtig godt. Derudover havde jeg købt en bønnepostej fra Nutana i Helsemin, som også skulle afprøves. Brødet smagte dejlig krydret, postejen overraskende godt – så alt i alt et vellykket eksperiment. Prøv det selv, hvis du ikke allerede har fået tanken… Velbekomme!

Nem og mættende leverpostejmad

Ingredienser
Sundere leverpostejmad
- en nem og mættende løsning
Raw brød af hørfrø
Bønnepostej
Agurk

Tilbehør: ekstra agurk, cherrytomater, gulerodsstave…

Opskrift
1) Åben
2) Smør
3) Skær i skiver og pynt
4) Spis

Jeg synes, at det er fantastisk at finde løsninger på brød uden mel. Det gør mig helt glad. Det lidt triste er dog i denne sammenhæng, at for at få dette lækre, krydrede raw brød af hørfrø, så skal man enten betale i dyre domme for det eller også skal du ud at investere i en tørre-maskine-tingest og selv i gang med lave det. Lige pt. rækker min tålmodighed desværre ikke til de mere besværlige løsninger, så min pengepung må lide i stedet. Jeg må indrømme, at jeg på denne front stadig er i buying-mode og ikke doing-mode …

Her det indkøbte rawfood brød af hørfrø fra Rawfornia:


Jeg bliver dog imidlertid også lidt i tvivl om, hvad der i virkeligheden er den billigste løsning. For umiddelbart så ville det fulde skridt på rawfood-vejen betyde en betydelig investering i spiremaskiner og -glas, en spiral-håndsvings-maskine, juicemaskine samt slow-juicer til hvedegræsset og så lige den famøse dehydrator.  Så selvom jeg er en rimleig stor tilhænger af rawfood, da maden smager fantastisk og min krop elsker det meste af det, så venter springet ikke lige om hjørnet (foruden, jeg absolut ikke har lyst til at undvære kød!!). Så alle tips om billigere rawfood løsninger (buying & doing) modtages med glæde J

Nutanapostejen smagte faktisk også overraskende godt, da jeg nok egentlig havde haft en forventning om at det var totalt smagsløst. På billedet er den i en sandwichcreme version, men jeg synes faktisk meget bedre om den grove postej. Begge dele er uden mælk og gluten, men cremen er også uden æg. Jeg vil dog anbefale den grove version, da den også indeholder langt mindre fedtstof, og så kunne min krop meget bedre fordøje denne version (af en eller anden mærkelig, ukendt årsag – måske olien)….

Velsmagende, mættende og nem løsning!

Kræs kræs kræs,
LevSundtNU