24 august 2011

Et lille skridt på vejen – hvad skal være dit næste?

Jeg får jævnligt kommentarer fra folk, der kender mig og som ikke lever min (for det meste) sunde livsstil. Og det lyder ofte i retning af, at de altså synes det er pænt uoverskueligt med alle de unormale ingredienser i mine opskrifter, som de ikke har i hverken køle- eller køkkenskabe…

Efterhånden er min krop dog blevet så glad for den rene og naturlige kost, at der kommer kontant afregning ved kasse et, når jeg svinger for meget (eller efterhånde bare det mindste) ved siden af i mine madvalg. Min sidste svingtur bød på ondt i maven samt en meget tung og træt krop. Jeg havde efter et par dage udenfor med solskin og et latterligt irriterende fokus på alle mennesker med tænderne i diverse lækre is fra ispinde til små bægre fra Ben&Jerry’s eller ParadIS, simpelthen fået overbevist mig selv om, at det fortjente jeg altså også! En nem og velsmagende løsning på min desserttrang, ”bare denne ene gang”….. Det endte så med ondt i maven, kæmpe oppustet mave, hovedpine, udmattet krop, dårlig ånde (også dagen efter) og slim i hele svælget. Og værst af alt, så fulgte der den efterfølgende dag en sukkertrang med, som så oven i købet skulle bekæmpes, så dette vanvid ikke blev forlænget til et pludselig fast hverdagsritual af sukker-afhængighed og en ny sindssyg vane (sjovt hvordan de uartige vaner er så lette at få, men de gode så svære at etablere og fastholde...).

I disse situationer henviser jeg dem oftest til siderne med mine sunde kostråd og mine sunde overbevisninger – for det er jo præcis essentielt og vigtigt, at tage ét skridt ad gangen og vælge netop dét skridt, der er rigtig for personen på det pågældende tidspunkt.

Og dette kan være så små skridt som at skifte senneppen ud med én uden sukker (fx French’s Yellow Mustard), at skifte til soyamælk måske bare engang imellem eller selv lave en dejlig mandelmælk (fx denne opskrift), at smide alt dit sukker ud og begynde at bruge dadler (fx som dadelpuré), eller at begynde at spise flere grøntsager uden at ændre på så meget andet (fx denne smoothie med gulerødder)….

Jeg påskønner virkelig lækker is og et skønt udvalg af mange dejlige varianter, men jeg trygler hermed om, at nogen ville åbne en lille biks i København, hvor is bliver lavet på fineste manér med naturlige ingredienser og uden kemi, måske efter principper ala ’Caroline Fibæk'. Hvem tør tage udfordringen op... Eller hvis det allerede eksisterer, så send mig lige besked ASAP!!

Hvad skal være dit første skridt?

Ingredienser
En lille bitte portion mod og viljestyrke…

Opskrift
Ét skridt ad gangen…

Hvad skal så være dit første eller næste skridt på vejen til et sundere liv??
Find inspiration her!

Mit eget første skridt kan jeg næsten ikke huske den dag i dag. Men mon ikke det var at begynde at spise måltider uden stivelse – og så tog det fat derfra, da jeg mærkede hvor meget velvære der kom fra det….

Og del endelig med mig, selv det mest simple eller enkle skridt, der har ændret noget for dig J

Bøn: må jeg elske min krop og påskønne mit velvære så sindssygt meget, at jeg lærer aldrig at gå på kompromis med mine madvalg!!

SQ *S*
LevSundtNU

12 august 2011

Blogaward – evig taknemmelig

  

Min første blogaward

For et godt stykke tid siden fik jeg en blogaward af Charlotte fra Sund for Sjov. Jeg vil være evig taknemmelig for denne, specielt da det er min første – tak Charlotte!

Og endnu en tak til Charlotte for netop i øjeblikket at sætte fokus på sukker og light produkter, som jo efter min mening begge er gift for kroppen. Charlotte har selv udviklet en holistisk vægttabsmetode med fokus på varigt vægttab – så følg hendes blog, for denne skønne kvinde har meget at byde på.

Min største udfordring har så sidenhen været at finde frem til 8 andre bloggere, som jeg ville give blogawarden videre til. Jeg tror nu endelig, at jeg er lykkes med denne opgave.

Her kan du se, hvad det indebar at sige ja til min første blogaward J

For at acceptere blogawarden skal jeg gøre følgende:
1. Takke og linke tilbage til den person, der tildelte mig awarden: TAK til Charlotte på sundforsjov.wordpress.com
2. Dele 8 ting om mig selv
3. Give den videre til 8 andre bloggere, som jeg har opdaget for nylig
4. Kontakte de 8 bloggere og fortælle dem om deres pris – måske har nogle af bloggerne allerede fået tildelt awarden, men jeg giver dem alligevel opmærksomhed via min blog, da jeg elsker indholdet og initiativerne bag J

8 ting som jeg gerne vil dele med jer:
1. Jeg elsker duften af jordbær og smagen af hindbær
2. Jeg laver min vildt grønne smoothie næsten hver morgen
3. Jeg ønsker mig en langt bedre forbrænding i julegave
4. Jeg ser frem til den dag, hvor jeg lever af at hjælpe andre med kost, krop og sjæl
5. Jeg beundrer kvinder med accept, kærlighed og hjælpsomhed til andre kvinder
6. Min sidste investering i mig selv var et intensivt kursus i mindfulness
7. Jeg drømmer om at rejse jorden rundt og lære mere om mad og mennesker
8. Jeg savner sol og sommer - og har derfor UB40 'I’ll be your baby tonight' på repeat...

Jeg vil gerne sende stafetten videre til:
MadEVAlutionen – sunde alternativer, nye vaner og EVAlutionær livsstil (prøv hendes brødopskrifter)
Madbanditten – kvinden, der spiser steak til morgenmad og skriver om det (og for hendes forsøg på at leve uden sukker og mælkeprodukter)
Kødfri Fredag – vegetarmad og virkelig god inspiration til retter med grøntsager, krydderier og krydderurter
Naturazin – nem og sjov sundhed, både opskrifter samt gode råd (fx en hjemmelavet myggespray)
Din Baghave – tak for det gode initiativ med levering af friskhøstet lokal frugt, urter og grønt (besøg dem på Østerbro, Vesterbro samt Islands Brygge)
spipas – spirit & passion ved Anja Christensen, fokus på et stressfrit liv samt sunde lækkerier
Clemmensen & Brok – for de mest fantastiske billeder, oplevelser og fokus på gode, naturlige råvarer
EGOSHE – for hendes fokus på sunde retter og gode løsninger (fx non-Fried Chicken)

Hermed er blogawarden givet videre til andre passionerede bloggere, der alle forsøger at bringe lidt mere sundhed og inspiration til andre – tak til jer!

KH Ditte

09 august 2011

Pam’s Lovely Mealbox på Frederiksberg – nammenam, der må jeg hen igen

Nammenam, siger jeg bare – og se lige de billeder...

Dejlig frokost uden gluten, sukker og mælk

Pam's Lovely Mealbox
- med laks og med kylling
Ingredienser
Pam’s lovely mealboxe
Pam’s lovely muffins

Opskrift
Du gør intet arbejde selv, bare spis til du skammer dig! Og ingen oppustet mave eller træt krop. Den perfekte frokost, og min bedste madoplevelse længe J

I lørdags var jeg endelig forbi Pam’s Lovely Mealbox i Smallegade på Frederiksberg, som jeg længe har haft i tankerne at besøge. Og det var absolut ingen skuffelse. Min søster og jeg gik ombord i to forskellige mealboxe, en med kylling og en med laks. Jeg må sige, at den med laks var en total favorit. De ristede boghvedekerner, jordbær og den røde chunky dressing må være lavet til mine smagsløg, for det var bare super lækkert. Nammenam, siger jeg lige igen.  

Og så var der jo også dressingen på kyllingesalaten, som vi fik at vide var citronolie-dressing. Den smagte virkelig virkelig skønt (og nej, det er ikke en fejl at ’virkelig’ står der to gange J). Det eneste der ikke helt fungerede for mig, var lidt for mange linser i kyllingesalaten, da jeg jo er en person der trives bedre med store mængder protein og mindre kulhydrat. Men så sagde Pam, at de sørme også laver retter med ekstra mængde protein til de af os, der har det bedst med det. Så jeg skal helt sikkert på besøg hos Pam igen – ret med ekstra kød skal prøves.

Derudover bestilte vi to forskellige kager til dessert, en muffin med en masse kokos og chokolade samt en med abrikos og creme på toppen. Alt sammen uden sukker, gluten og mælk! Forstår slet ikke de kunne smage så godt og være lige efter mine egne principper.  Så det endte også med at jeg måtte købe to kokosmuffins og en konfekt-kugle med hjem. De skulle så holde til nogle dage, men gjorde det absolut ikke - ups….

Pam's dessert muffins

Tak til selveste Pam for god service, gode råd og en hyggelig snak. Det er rart at møde andre passionerede mennesker, der deler ens overbevisninger. Vi var i hvert fald enige om, at man skal lytte til sin egen krop ligegyldigt hvad andre gør og siger, også selvom det betyder en stor steak til morgenmad. Og per min egen erfaring på egen krop, så giver et stort skud protein om morgenen langt større mæthed og langt mindre lyst til at gå på afveje i løbet af dagen. Ifølge Pam, så duer steak bedre til dette end æg (den forskel må afprøves)…  

Pam fortæller desuden, at alt skal være friskt og der derfor ingen decideret menu er at finde. Det skifter hver dag, så et godt sted for den eventyrlystne.

Et besøg værd – nok mange besøg værd J

Nammenam,
LevSundtNU

05 august 2011

Paprikagryde med et læs af grøntsager og sojafløde

Mums, denne paprikagryde var muchos lækker – noget nemmere at nyde en masse grøntsager, når de kommer serveret på denne måde…

Men ærligt, kender I det, at når man har lavet maden, så kan man ikke huske helt præcis, hvad og hvor meget der egentlig havnede i gryden?! Jeg kørte fuldstændig i flow på denne ret, så jeg er lidt usikker på om det hele nu er med og om mængdeforholdene svinger. Men her prøver jeg alligevel at gendanne opskriften – så brug den som inspiration og sørg endelig for at smage til undervejs J Velbekomme!

Paprikagryde med sojafløde

Ingredienser
Paprikagryde med sojafløde
- og et læs af grøntsager...
1 spidskål
1-2 kg rødløg
Røget svinemørbrad
2 bakker champignon
4 spsk figen-dadel eddike
2-4 spsk kinesisk soya
1 ds tomatpuré (lille)
1 ds hk tomater
Ærter
Paprika
Peber
Hvidløg
Sojafløde

Opskrift
1) Skær løg, svinemørbrad og champignon i små tern samt spidskål i mindre strimler
2) Svits løg sammen med røget svinemørbrad samt hvidløg, hvis du tilsætter dette råt
3) Tilsæt figen-dadel eddiken, svits af og derefter den kinesiske soya
4) Tilsæt en masse paprika, gå helt amok (retten kan klare langt mere end du tror) og rør godt rundt – tilsæt samtidig alle andre krydderier, peber, hvidløg (hvis du tilsætter pulver eller granulat i stedet for et råt fed)…
5) Tilsæt champignon og rør godt rundt, så de bliver stegt godt og vendt i alle krydderierne
6) Tilsæt resten af ingredienserne, spidskål, tomatpure, hk tomater, ærter og kog kort op
7) Tilsæt til sidst sojafløden, varm op, vend godt rundt og server!

Måske har jeg som sagt glemt et par ingredienser. Jeg vil tro, at jeg kan have anvendt andet end paprika, hvidløgsgranulat samt peber som krydderier, men da jeg var fuldstændig i flow da jeg lavede denne ret, er ikke alle detaljer røget ned på papir tids nok…

Dagen efter varmede jeg retten op, skar et hjertesalat i fine strimler og vendte dette i lige inden servering. Mums, jeg elsker god crunch fra frisk salat i varme retter. Prøv det, men husk at tage retten af varmen først!!

Jeg brugte for resten Provamel Sojafløde, selvom den indeholder hvedesirup, som jo bare er et andet navn for sukker. Glæder mig til den dag, de laver sojaprodukter (altså udover mælk), der ikke er sukker i…. PLEASE snart!!!!

Denne paprikagryde var så det alle løgene gik til fra mit sidste indlæg om ’det bedste tip mod løg-fingre’, som i øvrigt er tandpasta – og ohh yes, det virker J

Nam nam nam & nam,
LevSundtNU