26 juni 2011

Sommerdrik med bobler – et hint fra de varme lande

Man behøver ikke opgive sine sunde vaner, fordi man tager på ferie. Så her får I et hint fra de varmere himmelstrøg, som jeg håber I kan bruge. Ingen grund til at gå om bord i de konventionelle sukkersøde sodavand, når man har en masse andre vidunderlige muligheder helt uden sukker, tilsætning eller sødemidler. Velbekomme!

Rød sommerdrik med bobler

Sommerdrik med bobler
- og frosne granatæblekerner
Ingredienser
¾ glas ren frugtjuice
(her af tranebær, hindbær og æble)
¼ glas danskvand
2 spsk frosne granatæblekerne

Opskrift
Hæld frosne granatæblekerne i bunden af et glas og fyld op med juice og danskvand.
Vupti – nu har du kølig og velsmagende frugtdrik med bobler!

Granatæblekernerne fandt jeg i et meget stort supermarked, hvor de havde et langt større udvalg i frossen frugt end vi har herhjemme. Det var en fantastisk legeplads for mig, men en lidt trist dag for dankortet. Men hvor kan vi dog bare lære en masse herhjemme – de havde jo både frosne (udstenede) kirsebær, frossen (skraldet og skivet) kiwi og frosne granatæblekerner på bøtte som literis. Ville ønske udvalget ville vokse lidt herhjemme, også i forhold til juiceudvalget. Her købte jeg samtidig denne udgave af tranebærjuice med hindbær sødet med æble. Den havde en virkelig skøn smag. Jeg købte også en ferskenjuice. Den var lidt tyk i konsistensen, men smagen var helt fantastisk. Bare husk, frugt, frugt og kun frugt.

Se altid på indholdsfortegnelsen, når du handler juice i udlandet. De fleste er det, de kalder nektar – som egentlig bare betyder, at det er lidt frugt, vand og sukker. Sørg for at finde varianter med 100% frugt. Det er for det meste stadig koncentrat juice, men dette er langt bedre end at starte på sodavand med sukker, sødemidler og farvestoffer. Uanset hvor du rejser hen, er jeg sikker på at du kan finde frossen frugt og juice i skønne smagsvarianter, som kan sætte lidt kulør på ferien J

Forfriskende og kølig!

sip sip sip sip sip
LevSundtNU

20 juni 2011

Fantastisk grillmarinade – nakkekoteletter med spidskål

Denne marinade kræver ifølge min opskrift lidt mange ingredienser, men anvend hvad du har. Det vigtigste her er, at sødmen ikke kommer fra ketchup eller andre sukkerholdige produkter. Jeg anvender i stedet min dadelpuré samt appelsinsaft for at tilføje sødme, der er en vigtig komponent i en god marinade. Så dette er mit bud på et ganske naturligt alternativ, der giver en dejlig kraftig smag af barbecue og gør dit kød lækkert mørt. Skønt til dit grillkød, eller her i denne version, som er en dejlig nem ret lavet under grillen i min ovn. Velbekomme!

Nakkekoteletter med hjemmelavet grillmarinade

Ingredienser
Nakkekoteletter med hjemmelavet grillmarinade
- på bunkevis af grøntsager
Marinade:
1 moden og saftig appelsin
1 lime eller ½ citron
3 spsk figen-dadel eddike
3 spsk hindbæreddike
12 spsk kinesisk soya
12 spsk olie
5 spsk dadelpuré
1 lille dåse tomatpuré
6 spsk barbecue krydderiblanding
1-2 spsk paprika
1 spsk Santa Maria pebermix
2 tsk hvidløgspulver
2 tsk løgpulver
1 tsk kryddersalt

Evt. 1 tsk ramsløg
Evt. 1 tsk røget paprika
Evt. ½ tsk cayennepeber
Evt. ½ tsk chiliflager (uden kerner)
Evt. 1-3 tsk grov sennep

Tilbehør:
En stor nakkefilet 2-3 kg.
1 spidskål
1 kg rødløg
Evt. råkost som tilbehør

Opskrift
Pres saften fra appelsinen samt en lime eller halv citron. Bland heri alle de andre våde ingredienser og pisk let sammen. Derefter hælder du alle de tørre ingredienser i blandingen og rører godt rundt til massen er jævn uden klumper. Sæt marinaden på køl. Tag dit kød frem, skær det ud i gode størrelse koteletter og læg et passende antal i portioner i fryseposer. Tag derefter marinaden og hæld lige mængder i hver pose, fordel marinaden godt rundt på kødet, bind en stram knude og læg poserne på køl i dit køleskab. Lad kødet marinere minimum natten over, men hjertens gerne 2-3 dage. Brug så de portioner du har brug for de næste par dage og smid resten i fryseren. Skyl kålen, skær dette samt løg i strimler og læg det hele i bunden af en bradepande. Læg fire til seks af de marinerede koteletter på toppen og giv det 20 minutter i ovnen ved 200 grader. Giv det lidt grill til sidst, hvis det skal have lidt ekstra farve og sprødhed. Lav eventuelt en råkost af gulerod, græskarkerner, rosiner og frisk ananas i stykker. Retten er nu klar til servering!

Dette er marinade til en rigtig stor portion kød. Jeg anvendte selv en nakkefilet på ca. 2,5 kg, som jeg skar ud til nakkekoteletter og anvendte til denne ret samt til et par grillaftener. Og jeg tror stadig, at jeg har en pose eller to i fryseren…

Hvis du ikke har dadelpuré på køl finder du min opskrift lige her ’blid sødme med dadelpuré

Et rigtig godt tip: hvis du ikke gider lave en portion dadelpuré klar, så kan du tage 10-12 dadler og lægge dem i blød i appelsinsaften. Efter en times tid eller natten over i køleskabet, blend med stavblender til en lind masse og bland derefter resten af ingredienserne som i opskriften ovenover.

Og leg endelig med marinaden! Den smager rigtig godt i en masse forskellige variationer. Anvend måske ikke tomatpuréen, hvis du ikke ønsker tomatsmagen men mere fokus på krydderierne. Anvend rødvinseddike, hvis du ønsker et hint af rødvinssmag. Dette smager godt til mørkt kød. Anvend måske en sherryeddike i stedet. Dette smager godt til lyst kød. Du kan også anvende jordbæreddike i stedet for hindbæreddiken. Og du kan også tage tomatpuréen, paprika og barbecuekrydderierne ud og erstatte med tørrede krydderurter som timian og rosmarin, måske lidt gurkemeje. Dette smager særdeles godt til fjerkræ. Slå dig løs og fortæl mig gerne om dine eksperimenter og oplevelser!

Hemmeligheden i denne marinade er, at frugtsaften sammen med eddikerne er med til at mørne kødet. Derudover giver de smag sammen med krydderierne. Dadel- samt tomatpuréerne sammen med olien er med til at glasere kødet under stegning eller grill, og samtidig er de med til at afbalancere syren fra citrusfrugterne og eddikerne. Jeg lover, at du med denne marinade kan gøre dit kød smagfuldt samt rigtig lækkert mørt.

Til retten her havde jeg min far og farbror på besøg og da det ikke var grillvejr, lavede jeg derfor et stort fad med spidskål, rødløg og seks kæmpe koteletter samt råkost som tilbehør – denne kom dog ikke med på billedet. Mænd er jo glade for kød, men da de begge kunne trænge til at tabe lidt af vommen, blev det serveret med bunkevis af grøntsager. Stort set alt blev spist op og jeg fik flere komplimenter på kødets smag og ”mørhed” J

Min fantastiske marinade til dit lækre grillkød!

Kræs kræs kræs,
LevSundtNU

14 juni 2011

Forfriskende ice tea – den sunde udgave

Vær sød ikke at købe færdiglavet ice tea, please – det er fyldt med tilsætningsstoffer, unaturlige aromastoffer, sukker eller sødemidler og meget andet kunstigt. Lav i stedet denne vidunderligt nemme og velsmagende ice tea, der er et langt sundere alternativ. Den kan desuden holde sig en hel del dage i køleskabet, så lav et par liter mens du er i gang. Velbekomme!

Hjemmelavet og forfriskende ice tea

Ingredienser
Forfriskende ice tea
- den sunde og meget
nemme udgave 
1 net saftige appelsiner
Din favorit frugtte blanding
Evt. 1 citron eller lime

(ca. 2 liter forfriskende ice tea)

Opskrift
Kom to liter vand i en gryde og fyld 1-2 lange teposer med din favorit frugtte blanding. Fyld dem ikke helt op, men efterlad en del plads, så du nænsomt kan binde en knude på posen uden den går i stykker. Læg poserne i det kogende vand og lad det hele stå og koge ned til cirka halv mængde. Gør gerne dette aftenen før, så teen kan stå og køle ned natten over under låg. Alternativt kan du have en stor flaske, som du kan fylde med teen og lægge den på køl i nogle timer. Her imens tager du appelsinerne og presser saften fra dem. Stop når du har cirka en liter friskpresset appelsinjuice. Derefter fyld lidt isterninger i en karaffel, og hæld halvt af hver appelsinsaft og afkølet te i og miks sammen. Vupti – sund og forfriskende ice tea klar til servering!

Et rigtig godt tip: fyld en isterningpose med det afkølede te og en anden med appelsinsaften, så har du isterninger i stærke farver til din iste – og så fortyndes teen ikke, hvilket godt kan gøre den en lille smule vandet.

Hvis du synes rigtig godt om de mere syrlige udgaver af iste, så kan du presse saften af en citron eller en lime eller to i blandingen, og du opnår lidt mere bid!

Du kan også i et nødstilfælde, hvor du ikke har særlig god tid, købe en liter friskpresset appelsinsaft i dit supermarked. Du bør dog lige vide, at det smager bedst med friske appelsiner og at dette også holder saften basisk, da den ikke er pasteuriseret som anden indkøbt appelsinsaft. Køb dog den friskpressede, hvis det skal være, da denne indeholder flere næringsstoffer og vitaminer, da den ikke er lavet på koncentrat.  

Til opskriften her har jeg anvendt en rigtig dejlig frugtte blanding fra A.C. Perch’s, men enhver naturlig frugtte uden for mange aromastoffer kan anbefales. Hvis du som mig godt kan lide noget med god og kraftig smag, så kan skovbær, brombær og den slags mørke og kraftfulde bær anbefales.

Dette er en skøn ting at lave med mindre børn, da de synes det er sjovt og sagtens kan hjælpe til – og så elsker de bare smagen, der slår en sukkersød sodavand any time…

Jeg har selv lavet denne forfriskende ice tea med mine kære gudbørn, når de har været på weekendbesøg. Her får de lov til selv at vælge hver en frugtte, når vi er i byen og handle, så de kan lave hver deres egen version. Derefter koger de selv teen og sætter den til afkøling om aftenen. Og så presser vi gerne appelsiner næste morgen og mikser hver deres egen smagsvariant. En herlig fælles hygge-aktivitet…

Vidunderlig sund og kølig forfriskning!

Sip sip sip,
LevSundtNU

02 juni 2011

Laks og salat med hjemmelavet rævesovs

Selvom vi helst ikke vil fylde os med sukker, så behøver vi ikke altid undvære. Her har du en af mine opskrifter på en gammel klassiker, rævesovs, som bare gør en simpel laksemad eller som her, salat med laks, lidt mere spændende. Måske en idé til pinsen, som snart står for døren... Velbekomme!

Hjemmelavet rævesovs – helt uden kunstig tilsætning

Hjemmelavet rævesovs på den sunde måde
- her på salat med laks
Ingredienser
Rævesovs:
1-2 spsk sennep
2 spsk dadelpuré
Peber
Evt. dild eller purløg

Salat med laks:
Røget laks i skiver
Mørkbladet salat
Cherrytomater
Evt. rødløg

Opskrift
Hvis ikke du har en portion dadelpuré på køl, så start med at lave en portion klar af dette, måske aftenen før. Bland derefter sennep og dadelpuré godt sammen til en lind masse sammen med din favorit peberblanding. Her anvender jeg selv Santa Maria Pebermix, som jeg foretrækker smagen af. Tilsæt eventuelt lidt frisk dild eller purløg og stil lidt på køl. Anret din salat med skiver af laks, halverede cherrytomater og rødløg i små tern på et bed af frisk, mørkbladet salat. Tilsæt små toppe af rævesovsen og din salat er klar!

Her finder du min opskrift på ’blid sødme med dadelpuré’ – som du måske skal starte med…

Til denne opskrift anvender jeg også French´s American Yellow Mustard, som kan købes hos The Bagel Co’s butikker eller over nettet hos Food From Home, se her!

Alt efter hvor meget bid dressingen skal have, så anvend mellem en til to spiseskefulde sennep. Du kan også anvende andre sennepper, men pas på med mængden. Sørg for at smag til undervejs, så du opnår de rigtig mængdeforhold og din egen foretrukne smag. Enten sød eller med lidt ekstra bid. Bare endelig ikke brug en sennep med sukker eller alt for meget kunstig tilsætning J

Da jeg ikke selv er vild med dild, har jeg ikke lavet min dressing med dette. Mange elsker dog dilddressing, og du kan ved at tilsætte denne grønne krydderurt til min opskrift opnå den helt rigtige smag, men samtidig helt uden brugen af sukker eller brun farin, som den jo egentlig er med...

En dejlig let frokost med lidt ekstra bid!

Mmmmm,
LevSundtNU